Anlık Bildirim

Araştırmalar balıkların yüzgeçlerinin brankial kemerlerden evrimleştiğini destekliyor

1800’lü yılların başında Alman anatomist Karl Gegenbaur, balıklarda bulunan yüzgeçlerin solungaç kemerlerinden evrimleştiğini ileri sürdü. Bilim insanının teorisi yapılan araştırmalarla desteklendi.

Araştırmalar balıkların yüzgeçlerinin brankial kemerlerden evrimleştiğini destekliyor Tam Boyutta Gör

 

Balıklarda bulunan solungaç kemerlerinin veya diğer adıyla brankial kemerlerin yapı iskeleti yine balıklarda bulunan yüzgeçlere oldukça benzemekle birlikte yüzgeçlerin bahsi geçen kemer yapılarından evrimleştiği düşünülüyordu. Şimdi ise yapılan çalışmalar bu görüşü destekler nitelikte.

 

Solungaç kemerleri adı verilen yapılar solungaçları destekleyen kemik ve kıkırdak yapılarından oluşuyor. 1800’lü yılların başında Alman anatomist Karl Gegenbaur, balıklarda bulunan yüzgeçlerin solungaç kemerlerinden evrimleştiğini ileri sürdü. Öne sürdüğü düşüncesini de fosil kayıtlarında solungaç kemerlerinin yüzgeçlerden çok daha erken dönemde görünmesini göstermesiyle destekledi.

Brankial kemerler

Araştırmalar balıkların yüzgeçlerinin brankial kemerlerden evrimleştiğini destekliyor

Alman bilim insanının öne sürdüğü fikir ilerleyen yıllarda oldukça tartışmalı bir hal almakla birlikte balık embriyosunu inceleyen bilim insanları yüzgeçlerin mezoderm hücrelerinden, solungaç kemerlerinin ise nöral krest hücrelerinden geliştiğini göstermişti.

Yeni araştırmada araştırmacılar vatoz balıklarının embriyosuna ait mezoderm ve nöral krest hücrelerine mikroenjeksiyonla floresan boyalar enjekte etti ve balıkları gelişim sürecisinin ileriki haftalarında gözlemledi. Araştırma neticesinde yüzgeçlerin tamamıyla mezoderm hücrelerinden, kartilajinöz ( kıkırdaklı ) çenenin ve ilk brankial kemerin nöral krestten geliştiği tespit edilmekle birlikte geriye kalan kemerlerin iki hücre grubundan köken aldığı tespit edildi. Yani diğer bir deyişle bahsi geçen iki yapı embriyolojik gelişimde evrimsel olarak oldukça yakın ilişkiye sahipler.

Yeni araştırma Elife adlı dergide yayımlandı.

Araştırmalar balıkların yüzgeçlerinin brankial kemerlerden evrimleştiğini destekliyor

(Herbert Spencer, 1820-1903; Sosyal Darwinizm'in ilk ve en önemli temsilcilerinden )

Kaynakça https://elifesciences.org/articles/60635 https://www.abdn.ac.uk/news/14489/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2551 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, bilimsel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim