Anlık Bildirim

Araştırma: Astrolojiye inanan insanlar narsist ve daha az zeki

İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi’ndeki psikologlar tarafından yapılan bir araştırma, astrolojiye inan insanların inanmayanlardan daha az zeki ve daha narsist (özsever) olduğunu ortaya çıkardı.

İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi’ndeki bilim insanları, astrolojiye inanan insanlar üzerinde bir anket gerçekleştirildi. Personality and Individual Dİfferences isimli dergide yayınlanan sonuçlarda, astrolojiye inanan insanların inanmayanlardan daha narsist (özsever) ve daha az zeki olduğu ortaya çıktı.

Milyonlarca insan astrolojinin bir bilim dalı olduğunu düşünüyor Tam Boyutta Gör

Yıllar boyunca yapılan araştırmalarda birçok bilim insanı; astronomik fenomenlerin, gök cisimlerinin hareketlerinin ve konumlarının insan davranışlarında veya kaderinde etkili olup olmadığını inceledi ve her seferinde bu fikrin ‘sahte’ olduğu sonucuna vardı. Ancak gerçekleştirilen çalışmalara rağmen dünya üzerindeki milyonlarca insan astrolojinin bir ‘bilim dalı’ olduğuna inanmaya devam etti.

İsveçli araştırmacılar da COVID-19 pandemisinin astrolojiye olan inancı artırmış olabileceğini düşünmeye başladılar. Sonrasında da buna inanan insanların ve inanmayanların nasıl farklılıklar gösterdiğini bulmak için bir araştırma yapmaya karar verdiler.

Araştırma, Ida Andersson, Julia Persson ve Petri Kajoinus isimli üç psikolog tarafından gerçekleştirildi. Uzmanlar, sosyal medya üzerinden 250’nin üzerinde gönüllüye iki anket uyguladı. Anketlerin ilki katılımcıların astrolojiye olan inancını ve kişilik özelliklerini ölçtü. İkincisinde ise kısa bir IQ testi yer aldı.

Astrolojiye inanan insanlar daha az zeki

Astrolojiye inanlar IQ testinde başarısız oldu

Elde edilen sonuçlarda astrolojiye inanan insanlarda narsisizm oranının yüksek olduğu, ayrıca bu insanların IQ testinde başarısız olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar da bunun ardından astrolojiye inanan insanların inanmayanlardan daha az zeki ve daha narsist olduğu sonucuna vardı.

Bununla ilgili, “Astrolojiye inanan insanların inanmayanlardan daha fazla ‘ben odaklı’ olduklarını, kendilerini doğal bir lider olarak gördüklerini ve daha düşük zekâ seviyesine sahip olduklarını gözlemledik. Astrolojiye inanmayan insanların ise IQ testinde çok daha başarılı olduğunu bulduk” ifadeleri kullanıldı.

Çalışmanın yazarları, astrolojiye olan inancın COVID-19, iklim değişiklikleri ve ekonomik krizler gibi stres yaratıcı faktörler sebebiyle artmış olabileceğini düşünüyor. Buna ek olarak da bu tarz sahte bilimlere inanmanın eleştirel düşünme becerilerine zarar verdiği, bu yüzden insanların bu konularda dikkatli olması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7917 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
isveç, astroloji ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim