Anlık Bildirim

AMD Zen 2 mimarisiyle birlikte çoklu zardan oluşan işlemci tasarımına geçiş yaptı. Görünüşe göre firmanın gittiği agresif değişikliğin yazılımsal kanatta da etkileri olmuş. Windows’un çekirdek yönetimi politikası Ryzen işlemcilerde tek zarlı yongalara göre daha farklı çalışıyor.

 

Son birkaç yıl içerisinde hakkında detaylı bilgi sahibi olunmadığı için Windows tarafından kullanılan tercih edilen çekirdekler terimi ile Ryzen Master’da yer alan en iyi çekirdekler ifadesinin aynı anlama geldiği düşünülüyordu.

Tercih edilen çekirdekler

AMD’nin blog yazısına göre Windows tarafından kullanılan tercih edilen çekirdekleri CPPC2 sistemi tarafından bildirilen çekirdekler oluşturuyor. Windows’a hangi çekirdeklerin aynı zar altında bulunduğu haber veren CPPC2 sistemi böylelikle Windows’un işlemleri çekirdekten çekirdeğe aktarırken farklı zarlar altında yer alan çekirdekleri seçip işlemci içi veriyollarını doldurup performans düşüşlerine sebep olmasını engellediği gibi RAM’den de boşu boşuna yüklü miktarda veri çekilmesinin önüne geçiyor. Bu 12-16 çekirdekli Ryzen 9 yongalarıyla Ryzen Threadripper işlemcilerinde öne çıkan bir detay.

 Windows’un işlemcideki ısı dağılımının daha dengeli olması için belli aralıklarla gerçekleştirdiği çekirdek değişimi esnasında örneğin Intel’in Core işlemcilerinde tüm çekirdekler ortak bir önbellek havuzuna bağlı olduğu için yeni çekirdek taşınan işleme havuzdan erişerek en son kalınan yerden işlemi sürdürüyor.

En iyi çekirdekler

Diğer taraftan Ryzen Master’da kullanılan en iyi çekirdekler ifadesi ise işlemcinin CCX düzeyinde elde edilen verilere dayanıyor. Seçimde ölçüt olarak yonganın yazılımının raporladığı ve fabrikada gerçekleşen lehimleme işleminin başarısının yanı sıra zar kalitesi kullanılıyor.

AMD Ryzen Master ve işletim sisteminde yer alan çekirdek tanımlamalarına açıklık getirdi

Yani hızaşırtma tutkunlarını ilgilendiren veri Ryzen Master’daki seçili çekirdekler. En iyi çekirdekler yıldızla işaretlenirken 2. derece çekirdekler nokta ile belirtilmiş durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim