Anlık Bildirim

Amatör boks bilişsel bozukluk riskini artırabilir

Araştırma 1979 yılında başlamakla birlikte denekler her 5 yılda bir takip edildi ve deneklere bilişsel fonksiyonları ölçen çeşitli testler uygulandı.                           

Amatör boks bilişsel bozukluk riskini artırabilir

Boks gibi profesyonel dövüş sanatlarının Alzheimer, demans vb hastalıklar açısından risk taşıdığı uzun yıllardır bilinmesine karşın amatör olarak yapılan dövüş sporlarının uzun dönem etkileri üzerinde yeteri kadar araştırma bulunmuyor. Şimdi ise bilim insanları yürüttükleri 35 yıllık uzun araştırma neticesinde; gençliğinde amatör boks yapmış bireylerin Alzheimer benzeri bilişsel bozukluklara yakalanma oranının, boks yapmayan bireylere oranla 3 kat daha fazla olduğunu tespit etti.

Profesyonel boksun kronik beyin travmasına neden olabileceğiyle ilgili birçok araştırma bulunurken amatör olarak yapılan boks üzerinde yeteri kadar araştırma olmadığına dikkat çeken bilim insanları yaşları 45 ila 59 arasında değişen birkaç bin insanı gözledi.

Amatör boks

Amatör boks bilişsel bozukluk riskini artırabilir Tam Boyutta Gör

Araştırma 1979 yılında başlamakla birlikte denekler her 5 yılda bir takip edildi ve deneklere bilişsel fonksiyonları ölçen çeşitli testler uygulandı.

Katılımcıların yaptıkları boksun şiddeti veya geçirdikleri kafa travmaları değil yalnızca boks yapıp yamadıkları soruldu. Yapılan incelemeler sonucunda 1.123 deneğin yalnızca 73’ünün profesyonel anlamda boks yaptığı belirlendi ve amatör boks yapanlardaki vasküler olmayan bilişsel bozukluk oranının boks yapmayan bireylere oranla 3 kat fazla olduğu belirlendi.

Şu an için araştırma çok yeni ve küçük çapta olduğu için bilim insanları amatör boks ile bilişsel bozukluk arasında bir nedensellik ilişkisi kurmaktan imtina ediyor ancak verilerin oldukça yetersiz olduğu bu alandaki çalışma şu an için istatistiki olarak en doğru nedenselliği verebilir.

Yeni araştırma Clinical Journal of Sport Medicine adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://www.cardiff.ac.uk/news/view/2586753-amateur-boxing-linked-to-increased-risk-of-brain-impairment-and-early-onset-of-dementia,-study-suggests https://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/9000/Amateur_Boxing_and_Dementia__Cognitive_Impairment.98835.aspx https://newatlas.com/health-wellbeing/amateur-boxing-dementia-alzheimers-long-term-effects/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim