Anlık Bildirim

Alzheimer prognozu ile beyindeki demir birikimi arasında korelasyon tespit edildi

100 Alzheimer hastasının MRI görüntüleri 100 kişilik sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bilişsel bozulmaların ağırlığı arttıkça temporal bölgedeki demir birikiminin de arttığı gözlendi.

Alzheimer prognozu ile beyindeki demir birikimi arasında korelasyon tespit edildi Tam Boyutta Gör

 

Yeni görüntüleme teknolojileri sayesinde Alzheimer hastalığı ile beyinde anormal demir birikimleri arasında bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre bazı özel beyin bölgelerinde biriken yüksek demir miktarı ile bilişsel reddin prognozu arasında korelasyon mevcut.

 

Post-mortem yapılan araştırmalarda ve beyin otopsilerinde Alzheimer hastalarında kortikal demir seviyelerinin yüksek olduğu ve seviyelerin hastalığın semptomlarının ağırlığıyla korele olduğu gösterilmişti. Yeni yapılan beyin görüntülemesi araştırması ise tau proteinlerinin yanlış katlanması, demir birikimi ve nörodejenerasyon arasında güçlü ilişkiler olduğunu gösterdi.

Demir ve Alzheimer

Alzheimer prognozu ile beyindeki demir birikimi arasında korelasyon tespit edildi Tam Boyutta Gör

Avrupalı araştırmacılar 100 Alzheimer hastasının MRI görüntülerini yine aynı yaşta bulunan 100 kişilik sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırdı. Alzheimer grubunun yarısında 17 aylık süre içerisinde bilişsel bozulmalar meydana geldi ve bu bilişsel bozulmaları beyindeki demir birikiminin artması izledi.

Demir birikimlerinin derin tabakadaki gri madde ve tüm neokorteskte, bölgesel olarak ise temporal ve oksipital loblarda meydana geldiği belirtiliyor. Ayrıca araştırma bilişsel bozulmaların ağırlığı arttıkça temporal bölgedeki demir birikiminin de arttığını gösteriyor. Bahsi geçen durum demir birikiminin bilişsel bozulmaya neden olduğuna dair bir nedensellik anlamına gelmiyor ancak iki parametre arasında korelasyon olduğunu açıklıyor.

Yeni araştırma Radiology dergisinde yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim