Anlık Bildirim

Alper Gezeravcıyı taşıyan kapsül ISS’e kenetlendi

Alper Gezeravcıyı ve görev ekibi 14 günlük yeni evine ulaştı. Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) bugün, 20 Ocak’ta kenetlendi.
Alper Gezeravcıyı taşıyan kapsül ISS’e kenetlendi Tam Boyutta Gör
Alper Gezeravcıyı ve görev ekibi 14 günlük yeni evine ulaştı. Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı’yı Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na saat 13:42’de kenetlendi.

Bir Türk vatandaşı ilk kez ISS'te

Alper Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei'den oluşan Ax-3 mürettebatı, geçtiğimiz dakikalarda Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’e ulaştı. Ax-3 ekibini, ISS’te halihazırda bulunan Expedition 70 ekibi karşılayacak.Böylece Ax-3 mürettebatını taşıyan uzay aracı fırlatmadan yaklaşık 37 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmiş oldu. Kenetlenme, saatte yaklaşık 27.000 kilometre hızda gerçekleşti. Aşağıdaki Twitter bağlantısından bağlanma anını izleyebilirsiniz.

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri ise "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir." olmuştu.

Öte yandan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ilk olarak 9 Ocak olarak belirlenmiş ancak hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle fırlatma işlemi 17 Ocak tarihine ertelenmişti. 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de yapılması beklenen fırlatma yine olumsuz koşullar nedeniyle 24 saat daha ertelenmişti. En nihayetinde ise fırlatma 19 Ocak 00.49 saatinde gerçekleştirilmişti.

Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK Uzay ve çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan 13 deneyi gerçekleştirecek. Bunlar arasında CRISPR teknolojisi, mikro yer çekimi ve uzay ortamında, insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji, malzeme bilimi ve üretim teknolojileri gibi deneyler var. Aşağıdaki Twitter bağlantısından tüm süreci izleyebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2185 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, spacex ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim