Anlık Bildirim

ABD, Çin'in 28nm gibi “olgun” üretim teknolojilerine erişimini kısıtlamayacak

Geçtiğimiz günlerde Çin’e yönelik “olgun” üretim süreçleri için ihracat kısıtlamalarının gelebileceğine dair söylentiler ortaya çıkmıştı. Yapılan açıklamaya göre ABD’nin böyle bir planı yok.
ABD, Çin'in 'olgun çip' erişimini kısıtlamayacak Tam Boyutta Gör
Çin’in yarı iletken teknoloji atılımını sınırlamak isteyen ABD, şimdiye kadar çeşitli ihracat kısıtlamaları uyguladı. Son dönemlerde bu kısıtlamalara olgun üretim süreçlerinin de ekleneceğine dair söylentiler ortaya çıkmaya başlamıştı. Ancak yapılan açıklamalara göre ABD’nin böyle bir planı bulunmuyor. Dolayısıyla 28nm veya daha eski teknolojileri kullanan çipler yaptırımlardan muaf tutulacak.

Çin, 28nm’yi kullanabilir

ABD İhracat İdaresi Sekreter Yardımcısı Thea D. Rozman Kendler, yaptığı açıklamada ihracat kısıtlamalarını olgun çiplere ya da eski çiplere doğru genişletmek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti. Dolayısıyla Çin, olgun üretim süreçleriyle (genellikle 28nm veya daha eski olarak tanımlanıyor) üretilen çipleri geliştirecek ekipmanlara ve doğrudan bu çiplere erişebilecek.

ABD’nin bu kararının altında aslında kendi çıkarları ve dünyanın bundan olumsuz etkilenmemesi yatıyor. Zira ABD, Çin'de üretilen çiplere halen bağımlı ve tedarik zincirindeki esnekliğin bozulmasından yana değil. Çünkü, bu tip eski teknolojileri kullanan işlemciler veya yongalar, çok geniş çaplı elektronik eşyalarda ve otomotiv sektöründe kullanılıyor. Bu çiplere yönelik bir yaptırım sadece ABD’yi değil diğer bölgelerde de olumsuz etkiler oluşturabilir.

Dolayısıyla en azından şimdilik ABD yaptırımlarının yalnızca daha gelişmiş üretim süreçlerini kullanan çipleri etkileyeceğini söyleyebiliriz. ABD’nin son yaptırımları Çin’in 7nm ve daha altı süreçlerde çip üretme yeteneğini engelliyor. Yaptırımlar kapsamında Çin’in batılı teknolojilere erişimi sınırlandırılmış ve Hollandalı litografi araçları üreticisi ASML’den ekipman satışı oldukça kısıtlanmıştı.

Ancak bu yaptırımların etkililiği de bir tartışma konusu. Daha önceki haberlerimizde Çin’in yarı iletken üreticisi SMIC’in 5nm sürecinde üretimler yaptığını aktarmıştık ve firma 3nm’ye de inmeyi hedefliyor. Eğer SMIC bunda başarılır olursa ABD yaptırımları ciddi ölçüde sorgulanabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim