Anlık Bildirim

AB’nin yapay zeka yasasında sorunlar yaşanıyor

Avrupa Birliği, yapay zeka için kapsamlı bir yasa üzerinde bir süredir çalışıyor. Ancak yasanın şekillenmesinin zora girdiği ve kanun koyucuların kurallar üzerinde karar veremediği belirtiliyor.
AB’nin yapay zeka yasasında sorunlar yaşanıyor Tam Boyutta Gör
Dünyanın dört bir yanındaki kanun yapıcılar yapay zeka için yasal bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Ancak bu dışarıdan göründüğü kadar kolay bir şey değil. Aktarılanlara göre Avrupalı kanun yapıcılar AB Yapay Zeka Yasası üzerinde halen bir fikir birliğine varabilmiş değil. Bununla birlikte yasa üzerinde aralık ayına kadar da herhangi bir anlaşma yapılması mümkün görünmüyor.

AB’nin yapay zeka yasası seneye sarkabilir

AB'nin şu anda başkanlığını yürüten İspanya, güvenlik açıklarının daha düzenli bir şekilde incelenmesi ve bir modelin sahip olduğu kullanıcı sayısına bağlı olarak kademeli bir düzenleme sisteminin oluşturulması konusunda ısrar ediyor. Avrupalı kanun yapıcılar, Yapay Zeka Yasası etrafında üç kez üçlü toplantı gerçekleştirdiler (Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Komisyonu) ve dördüncü toplantının da kısa süre içinde yapılması bekleniyor.

Tarafların bu ay hiçbir konuda anlaşamaması durumunda, aralık ayında başka bir toplantı yapılması planlanıyor. Bu durum, yasayla ilgili herhangi bir karar alma sürecinin gelecek yıla kadar sarkabileceği endişelerini beraberinde getiriyor. Avrupalı kanun yapıcılar Yapay Zeka Yasası’nı yıl bitmeden geçirmeyi umuyorlardı.

AB Yapay Zeka Yasası'nın taslaklarından biri, temel model geliştiricilerinin potansiyel riskleri değerlendirmelerini, modelleri geliştirme süreci boyunca ve piyasaya sürüldükten sonra test etmelerini, eğitim verilerindeki önyargıları incelemelerini, verileri doğrulamalarını ve piyasaya sürülmeden önce teknik belgeleri yayınlamalarını öneriyor. Bu genel çerçeve, yapay zekanın ve etkilerinin ne olacağını tam olarak anlayamayan kanun yapıcılar için oldukça zorlayıcı. ABD de dahil olmak üzere birçok hükümet yetkilisi, AB'nin Yapay Zeka Yasası'nı izlenecek bir yol olarak görüyor. AB, önerilen mevzuatı tartışan ilk bölgelerden biri olmuş olsa da, Çin gibi diğer bazı uluslararası oyuncular kendi yapay zeka yasalarını çoktan yürürlüğe almış durumda."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim