Anlık Bildirim

AMD Ryzen işlemcileriyle pazarda oldukça sert rüzgarlar estirdi. Yıllar sonra adeta işlemci piyasasına geri dönüş yapan firmanın rakibine soğuk terler döktürmesi sonucunda Intel yıllardır değiştirmediği çekirdek sayısı konfigürasyonunu gözden geçirmek zorunda kaldı.

İlk nesil Ryzen işlemciler bu açıdan oldukça başarılıydı, 2. nesil yongalarda ilk nesilin en büyük sıkıntılarından birisi olan frekans başlığına el atan firmanın 7 nm üretim bantlarından çıkacak 3. kuşak modellerinden, performans çıtasını çok daha öteye taşıma konusunda kullanıcıların beklentisi bir hayli yüksek.

Burası işin görünen tarafı, işlemcinin performansı, fiyatı ve diğerleri. Bir de bu işin mutfağı var ki belki de Intel-AMD rekabetinin görünen taraftan daha da sert yaşandığı kısım burası. Üretim verimliliği her iki firma için de önemli bir husus zira artan üretim verimliliği kasaya daha fazla miktarın girmesinin yanı sıra daha uygun fiyatlı yongalarla pazarda daha etkili olabilmenin de anahtarı.
AMD’nin modül yapısında yonga üretmesinin altında da bu neden yatıyor. Daha büyük zar alanı demek daha yüksek hata oranı demek bu nedenle de AMD’nin zarı parçalara bölerek verimliliği de arttırmış oluyor. Tabi bunun bazı götürüleri de var.
Buna karşın yeni sistem toplayacak kullanıcılar için fiyat unsuru ön planda olan bir başlık olduğu için aslında oldukça yerinde bir strateji. Özellikle de sunucu kanadında EPYC modellerine baktığımızda Intel’in 28 çekirdekli canavarından çok daha uygun fiyat etiketine sahipler. Sıradan ev kullanıcıları içinse bu düşük bir fiyattan daha yüksek çekirdek sayılarına erişebilmek manasına geliyor.

 
Üretim verimliliğinde düşüş 

Son yayınlanan rapora göre AMD Zen mimarisiyle birlikte ne yazık ki üretim verimliliğinde düşüş yaşıyor. %70 seviyesinde seyreden verimlilik her ne kadar Zen mimarisine göre daha düşük olsa da 7 nm gibi henüz olgunlaşmamış bir üretim bantını göz önünde bulundurursak oldukça iyi kabul edilebilir.
İlerleyen günlerde TSMC’nin durumu iyileştirmesi bekleniyor. Son olarak raporda ilgi çekici bir detay olarak Intel’in 28 çekirdekli işlemcisinin üretim verimliliği de %35 olarak belirtilmiş ki bu fiyatlandırmayı açıklar nitelikte.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6923 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, tsmc ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim