Anlık Bildirim

Yeni koronavirüsün aile ağacındaki yeri deşifre edilerek yayılım haritası oluşturuldu

100'ün üzerinde yeni tip koronavirüsün genetik yapısını çalışan araştırmacılar, virüsün evrim ağacındaki yerini çözümleyerek bir yayılım haritası oluşturdular.

Yeni koronavirüsün aile ağacındaki yeri deşifre edilerek yayılım haritası oluşturuldu Tam Boyutta Gör


Seattle’daki bir kanser araştırma merkezi olan Fred Hutch’ta biyolog Trevor Bedford ve meslektaşları, yeni tip koronavirüs veya SARS-CoV2 olarak adlandırılan virüsün genetik parmak izini çalışarak Çin’in Wuhan şehrinden yayıldığını ve küçük diziler halinde başka yerlere de ulaştığını gösterdiler.

Haritalama 13 Şubat’ta, Amerikan Bilimde İlerleme Derneği’nin yıllık toplantısında sunuldu ve bu bağlantıda, bilim insanlarının desteğiyle sürekli olarak güncellenmeye devam ediyor. Trevor Bedford, "Bu genetik haritalama; bilim insanlarının parçaları birleştirmesinde, yani bu virüsün neler yapabileceği ve müdahalelerin virüsün yayılımını yavaşlatıp yavaşlatmadığı konusunda yardımcı olacak" diye konuştu.

Virüsün ortaya çıkmasından beri dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, insanları enfekte eden virüslerin genetik detayları da dahil olmak üzere, olağanüstü bir bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Araştırmacılar, 100’ün üzerindeki virüs örneğinin genetik yapısını paylaştı. Bu genomları kıyaslayan biyolog Bedford ve meslektaşları, virüsün aile ağacındaki parçalarını birleştirebildi. Bedford, “Bunu artık haritaya yerleştirebiliriz çünkü; bu genomun, bu mutasyonlarla ve bu genomla bağlantılı olduğunu biliyoruz ve böylece bu bağlantılar hakkında bilgi edinebiliriz.” dedi.

Yeni koronavirüsün aile ağacındaki yeri deşifre edilerek yayılım haritası oluşturuldu Tam Boyutta Gör
 
SARS-CoV2'nin filogenetik haritası (https://nextstrain.org/ncov)

Araştırmacılar, yeni koronavirüsün dünya çapındaki yayılımından ötürü, virüsteki mutasyonları tanımlayabileceklerini buldular ve daha ölümcül hale geldiğini gösteren hiçbir şey olmadığını söylediler. Bir virüsün yayılabilmesi için mutasyonların gerçekleşmesi beklenir. Bedford, virüslerin genel olarak “çok hataya eğilimli bir çoğalma biçimi” olduğunu söyledi. Mesela, mevsimsel griplerde mutasyonlar her 10 günde bir ortaya çıkar ama aniden ve şiddetli olan bu mutasyonlar konusunda endişelenmeyiz.

Bunların yanı sıra genetik haritalandırma, yeni koronavirüsün 2013’te Çin’de bulunan ve yarasalardan bulaşanbat coronavirus” ile yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Bedford, “Ancak iki nesil, 20 ila 70 yıl önce ayrılmış olmalı ve yeni olan virüsün o zamandan beri nerede olduğunu gerçekten bilmiyoruz.” dedi.

Ek olarak, Johns Hopkins Üniversitesi yeni tip koronavirüsle ilgili detaylı istatistikleri barındıran bir web sayfası oluşturmuştu. Sitede, virüse hangi bölgelerde ne sıklıkta rastlandığı; kaç kişinin hayatını kaybettiği, kaç kişinin iyileştiği gibi güncel veriler yer alıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim