Anlık Bildirim

Yaşlandığımızda kilo almanın suçlusu yavaşlayan metabolizma değil

Yaşlandıkça alınan kilolardan ve bu kiloları vermenin zorluğundan bahsederiz. Genelde suçlu olarak yavaşlayan metabolizmamızı gösteririz. Oysa ki gerçek daha farklı.
Yıllar geçtikçe çoğumuz eski formunu koruyamaz ve kilo alırız. Göbeğimize bakar ve “eskiden böyle miydi!” deriz. Birçoğumuz da yavaşlayan vücut metabolizmasını bu durumdan sorumlu tutarız. Oysa ki yapılan bir çalışmanın ortaya koyduğu gerçeğe göre, kilo almamızda en büyük neden metabolik hızdaki düşüş değil hareketlerimizdeki azalma. Kısacası tembellik.

“Metabolizmayı hızlandırmak” bir efsane

Metabolizma, insan vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılanabilmesi için yaktığı enerji miktarıdır. Gün içerisinde tüketilen gıdaların ve fiziksel hareketlerin etkisiyle hızlı veya yavaş çalışmaktadır. Öte yandan, bazal metabolizma hızı, 24 saat içinde hiç hareket etmeden, dinlenir vaziyette hayati fonksiyonların devamı için harcanan enerjidir ve günlük harcanan enerjinin yüzde 60 ile 70’ini oluşturur. Kısacası, yeme alışkanlıklarımızdaki değişim kilo vermemizi etkileyecek kadar çok olmaz. Asıl sorun ise, yaşlandıkça yeme alışkanlıklarımızı aynı tutup hareketlerimizin yavaşlamasıdır.

Daha fazla hareket edin

Kilo almanın önüne geçmek için gündelik yaşantımıza düzenli hareketlerin eklenmesi çok önemli. İster işyerindeki merdivenleri çıkmak ister haftada birkaç kez spor salonuna gitmek olsun, her ufak hareketin önemi büyük. Yapılan son araştırma, en ufak hareketin daha sağlıklı olmamız ve ölüm riskini azaltmamız için altın değerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, 4.800'den fazla yetişkinden elde edilen fiziksel aktivite ve ölüm oranlarına ilişkin verileri değerlendirilmiş. Sonuçlara göre, yüksek güç ve enerji gerektiren bir spor müsabakası ya da sportif faaliyetin, aynı uzunluktaki yürüyüşten ya da merdiven çıkmaktan daha büyük oranda sağlığımıza katkıda bulunmadığı görülmüş. Bedensel ve zihinsel sağlığımıza asıl etki eden faktörün fiziksel faaliyetin süresi olduğu tespit edilmiş.
Sağlığımızı uzun yıllar korumak bizim elimizde. Bunun için “spor salonuna gidecek vaktim yok” gibi bahanelerin arkasına da saklanmaya gerek yok. Her gün düzenli yürüyüş, işe yürüyerek gitmek, merdiven inip-çıkmak, köpeğimizi gezdirmek, parkta koşmak sağlımız için yeterli.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12808 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Sağlık, sağlıklı yaşam ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim