Anlık Bildirim

Yapay zeka destekli yol bakımı, vergilerin azalmasını sağlayabilir

Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden araştırmacılar yollardaki çukur ve çatlaklara odaklanan yapay zeka uygulaması geliştirerek yol bakım maliyetlerini azaltmayı planlıyor.

Yapay zeka destekli yol bakımı, vergilerin azalmasını sağlayabilir Tam Boyutta Gör
 

Yol bakım ve onarım faaliyetleri yerel yönetimler için en büyük harcama kalemlerinden birini oluşturuyor. Günümüzde yollardaki çukur ve çatlakları tespit etmek için birisi geleneksel diğer ise pahalı olmak üzere iki temel yöntem mevcut. İlk yöntem belediye işçilerinin bölgede dolaşıp gördükleri bozuklukları doğrudan tespit etmesine dayanırken ikinci yöntemde ise pahalı kameralarla dolu belediye araçlarından gelen görüntüler, belediye çalışanları tarafından inceleniyor ve yollardaki bozukluklar tespit ediliyor. Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden araştırmacılar ise yollardaki çukur, çatlak ve diğer bozuklukları çok daha hızlı bir şekilde tespit edecek bir yapay zeka uygulaması geliştirdi.


Problemleri tespit edecek 

Profesör John Zelek'in öncülüğünde yürütülen çalışmada araştırmacılar, yollardaki; çukur, çatlak, çökme ve bunlara benzeyen diğer bozuklukları tanıyabilen bir yapay zeka geliştirdi. Geliştirilen yapay zekayı ilk olarak Google Street View'da test eden ekip, yapay zekanın doğrudan problemli noktalara odaklandığını ve böylece herhangi bir personele ihtiyaç duymadan sadece yapay zekanın sunduğu verilerle hangi yolda ne türden bir problem olduğunun kolayca tespit edildiğini belirtiyor.


Büyük şehirlerde Google Street View'u kullanmayı planlayan araştırmacılar, Google'ın sağladığı görüntülerin yetersiz olduğu küçük kasabalarda ise cep telefonu görüntülerinden faydalanacak. Ekip, kamuya ait araçlara yerleştirilen cep telefonları ile yollara ait görüntülerin yapay zeka tarafından analiz edilebileceğini belirtiyor. Böylece günümüzde yollardaki bozuklukların tespitinde kullanılan pahalı kameralara ya da çok sayıda işçiye ihtiyaç duyulmayacak.


Çalışmanın bir sonraki adımında mevcut bir bozukluk olmasa da ''yolda ne zaman bir bozukluğun ortaya çıkacapını tahmin eden'' yapay zeka geliştireceklerini vurgulayan John Zelek hükümetlerin yapay zekadan faydalanması halinde tespit ve bakım masraflarının önemli ölçüde azalacağını dile getirdi. Zelek'e göre bu durumda bölge sakinlerinden alınan vergiler de önemli ölçüde azalacak. 


Ekibin üzerinde çalıştığı yapay zeka genel itibariyla yollardaki bozukluklara odaklansa da araştırmacılar yapay zekayı; köprü, bina ve benzeri yapı inşaatlarında da kullanmak ve bu yapılardaki aksaklıkları ortaya çıkarmak istiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim