Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Void Pro'dan iyi, Void Pro'dan ucuz! "Corsair HS70 incelemesi"

Bu videoda Corsair'ın segmenti için Fiyat/Performansı yüksek kablosuz kulaklığı HS70'in klasik tasarımını ele alıyor, dayanıklılığını sınıyor, ses ve mikrofon performansını oyunlarla test ediyoruz.
HS serisi ilginç bir şekilde Void serisinden segment anlamında bir tık geride ama baştan söyleyeyim ses kalitesi, genel deneyimi testlerim ve deneyimlerim çerçevesinde daha başarılı bir seri. Daha önce kablolusu diyebileceğimiz HS-60’ı incelemiştik, HS-50’nin ekstra USB ses kartına sahip, 7.1 sanal çevresel ses destekli versiyonuydu. HS-70 için hem 7.1 sanal çevresel ses destekli hem de bu kulaklıkların kablosuz versiyonu diyebilirim.

Siyah-sarı, detaylı bir kutusu var. İçerisinden kulaklığın kendisi, 1.8 metrelik, silikonlu, yeterince esnek Micro USB şarj kablosu, çıkarılabilir mikrofonu ve USB’den bağlanan alıcısı çıkıyor.

Beyaz, Carbon ve SE şeklinde üç renk seçeneği var, elimizdeki Carbon olanı. Beyaz olanı artık bayağı beyazlı, HS-60’ın beyazında beyazdan biraz esinti var sadece. HS serisi Void serisine göre daha sade, daha oturaklı bir tasarıma sahip. Hani renklendirsek, ışıklandırsak da oyuncuları cezbetsek derdinde değil gördüğüm kadarıyla.

Kafa bandının üstü suni deri, ışık altında belirginleşen bir Corsair yazısı işlenmiş. Baklava desenli yastığından, elle işlenmiş dikişlerinden bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama daha profesyonel bir hava katmış sanki.

Yastık orta sertlikte, içerisindeki süngerin payı çok değil, konforuna değineceğim. HS-70 mikrofonsuz 330 gram, kablolusu diyebileceğim HS 60 da 318 gram ağırlığında, arada hissedilebilecek bir fark yok. Rakiplerine gelelim, Corsair Void Pro 390, Logitech G533 380, Steelseries Arctis 7 376, Razer Mano’war 374, Asus ROG Strix Fusion 360 gram ağırlığında ve özetle daha birçok kulaklıktan hafif.
Kablosuz kulaklıklarda plastikten daha ağır olduğu için metali pek görmüyoruz ama Corsair hem metalden vazgeçmemiş hem de kıyasla yine hayli hafif olmuş. Bant ayarı metalden, üzerinde rehber sayılar var, kafa bandından hazneleri tutan kısımlara kadar yine metalden istediğiniz kadar açabiliyorsunuz, öyle çat çut ses çıkarmıyor, kolay kolay kırılmam deyip güven veriyor yani.

Haznelerin dış çeperi plastik, ortası metal mesh malzemeden, hafif parlayan, boyutu tasarımına oranlı bir logo var ortasında. Biraz sağa sola, kulağı iyice çevreleyebilmek için de gerektiği kadar içeri dışarı hareket payı var. Boynunuza alıp dinleneceğiniz zaman, evet o kadar rahat olmuyor.

Sol haznede ses ayarı, mikrofon susturma butonu ki basınca yerinde kalan cinste bir anahtar değil buton şeklinde, Micro USB girişi ve silikon tıkaçla kapalı mikrofon girişi var. Biraz cılız, dayanıksız gibi hissettiriyor ama HS-60’da da aynısı var, uzun kullanımda bende sorun çıkarmadı. Yönlendirebiliyorsunuz, nereye yönlendirirseniz orada da kalıyor.

Suni deri yastıklar, yumuşaklar. Sağdan sola 5.5CM, yukarıdan aşağı 6.5CM ile oyuncu kulaklıklarındaki en büyük iç hacime sahip yastıklardan biri aslında, kulağı sarıyorlar, kulakla teması oldukça az.

İçlerinde 50mm’lik 20Hz-20kHz’lik sürücüler var, 111dB hassasiyete sahip. Mikrofonu ise 100Hz-10kHz destekli, tek yönlü bir mikrofon, gürültü engellemeli.

Tabiri caizse milli e-spor oyunumuz CS:GO’da çevresel ses anlamında etrafınıza hakim olmanızı sağlıyor. Kapışma nerede yaşanıyor biliyorsunuz veyahut koridorda kim nereden geliyor, duyuyorsunuz ayak seslerini, karşıdaki kulaklık kullanmıyorsa ondan önce vaziyet alabiliyorsunuz, bunlar hep avantaj. Silah sesleri yeterince tok, keskin nişancı silahlarının sesleri doygun.

Forza Horizon 4. Bazı arabaların motor seslerinde stüdyosu resmen ucuza kaçmış, elektronik ortamda üretilmiş gibiler ama bazıları gayet doğal ve etkileyici. İstediğim tok sesleri yakalayabildim HS-70’de, benim gibi simulasyon oyunları oynuyorsanız, direksiyon sallarken kulaklık kablosuna takılmak istemiyorsanız tavsiye edebilirim. Çevreyle etkileşimi de güzel, lastiğin kanallarına giren, arabaya çarpan çakılların seslerini denediğim en başarılısı değil ama yeterince geniş bir ortamda yaşatıyor.

Heroes of the Storm gibi oyunlarda, MOBA, MMORPG olsun daha çok takımla iletişim önemli, mikrofonunu dinleyelim, yorum sizin.

Fırsatım olduğunda 4 saate yakın, hafta sonları da 8 saate civarı maratonlar yaptığım oluyor. HS serisinde ağırlık dengesi kafa bandında, HS-60’ı denerken yormamıştı beni, ağrı yapmamıştı ama saçlarımı kestirdim, süspansiyon görevi görüyor saçlar en nihayetinde, sizin de saçınız az ise yorabilir. Suni derinin ses yalıtımı hava almadığı için iyi, bir şeyler dinlemeseniz da gürültünün büyük bir kısmını alıyor, dışarıya da pek ses vermiyor. Terletir mi, terletir net ama mikrofiber malzemenin de ses yalıtımı zayıf, ikisinin de artısı var eksisi var, tercih meselesi.

Müzik tarafına geçelim. Maksimum sesi iyi, hatta benim gibi kulakları biraz yormuş biri için bile iyi, kulak çınlatmaz ama boynunuzdayken de bir şeyler dinlenir. Ses profili dengeli, baskın bir ton yok, her enstrüman için yeterli alan var diyebilirim. Tizler yerince iyiler, üzerlerine bir perde çekilmiş havası yok, kristal berraklığı diyebileceğim bir durum da yok tabii.
Kablosuz kulaklıklarda kablosuz olması ve sıkıştırmadan dolayı en çok tizler zarar görür ama ben HS-60 ile karşılaştırdığımda fark var ama kayda değer olmadığını düşünüyorum, HS-50/60 çok ufak bir farkla tizlerde önde. Rap ve Trap dinleyenler için şunu söylemek lazım, kablosuz kulaklıklarda öyle kablolulardaki gibi derin, titreten basslar yok, denediğim kulaklıklar dahilinde konuşuyorum tabii ama bilginiz olsun olsun. 
Gerektiği kadar bass var mı, var. Sahnesi, çevresel sesi oyun için tamam ama müzik için çok keyif vermeyebilir. Sanal 7.1 destekli, kullanılabilir, ben çoğu kulaklıkta hali hazırdaki çevresel ses deneyimini zedelediği için genelde kullanmıyorum, bu kulaklığa özgü bir şey değil.
iCUE arayüzünden hazır ekolayzır ayarları seçebilirsiniz, kendi ekolayzır ayarınızı yapabilirsiniz, batarya durumunu görebiliyorsunuz, firmware güncellemesi varsa yapılabiliyor buradan.

Corsair, 16 saate kadar kullanım süresi biçmiş HS70 için. Testlerde sürekli %50’nin üzerinde, müzik dinlediğim zamanlar da %100 olacak şekilde çalıştırdım kulaklığı, 10-11 saat arası bir kullanım süresi elde ettim. Void Pro’nun yaklaşık 2-3 saat gerisinde ama önemli bir noktayı da vurgulayayım, ses kalitesi Void Pro’dan çok daha iyi, Corsair’da rakip tepe modellerle yarışacak kulaklık aslında HS-70. Seste gecikme yok, oyunlarda da aynı şekilde, menzili 10-12 metre civarı denmiş, ben 8-10 metre civarını teyit ettim kendi evimde, mutfaka gidip su içeceğim mesela, bağlantı kopmuyor, o esnada ses kalitesi de zarar görmüyor. Şarjı bitti diyelim, Micro USB kablosunu bağlayıp kullanmaya devam edebiliyorsunuz ama bu kablo sadece enerji aktarıyor, alıcısının da takılı olması gerek.

Corsair HS-70. Tasarımını daha klasik, daha oturaklı bulduğum, metal iskeletiyle güven veren bir kulaklık, dayanıklı olduğu hissiyatını veriyor. Kullanım süresi en yükseği değil ama günlük maratonlar için fazlasıyla yeterli, ben 2-3 günde bir şarj ettim, kullanıma göre değişir. Kafa bandının tasarımı şık ama saçlarımı iyice kısaltınca anladım, uzun kullanımda kimini yorabilir. Kablosuz kulaklıkların çoğunda da olduğu gibi mikrofonundan çok bir şey beklemeyin, kablosuz olup daha iyileri var, Corsair’da gürültü engelleme filtresi çok agresif çalışıyor.
Ses kalitesi anlamında üst seri Void Pro serisinden iyi kesinlikle, konfor olarak Void Pro daha iyi ama ses kalitesi anlamında HS 70 çok daha üstün, müzik de dinlenesi bir kulaklık. Videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 700-800TL civarında, Void Pro’dan biraz daha uygun fiyatı. Steelseries Arctis 7, Asus Rog Strix Fusion, Razer Mano’War, Logitech G533, fiyatı hepsinden uygun, hepsini deneme fırsatım olmadı ama fiyatına, sunduklarına baktığımda, kendi fiyat klansmanında Fiyat/Performans ürünü olduğunu söylemem gerek.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim