Anlık Bildirim

Türkiye, otomotivde Avrupa'nın en yerli pazarlarından biri

Kendi markamız olmasa da üretimi Türkiye'de yapılan araçlar artış gösterdi. Böylece Türkiye, satışlarda yerli payının en yüksek olduğu ülkelerden biri oldu. Detaylar haberimizde...
Ülkemizde uzun yıllardır kendi markamız olup da seri üretime geçmiş olan bir otomobil modeli mevcut değil. Fakat yabancı markalar arasında, üretimini Türkiye'de yapanlar var. Levent Köprülü'nün Milliyet'teki yazısına göre, ülkemizde kurulu fabrikaların ürettiği yeni modeller sayesinde, otomotiv satışlarında yerli üretimin payı artış gösteriyor. Geçen yıl bu oran %36.5'ken bu senenin ilk dokuz ayında %38.1'e yükseldi. Türkiye bu oranla, Avrupa'nın en çok yerli üretim araç satan ülkelerinin başında geliyor.
Üretimi ülkemizde yapılan Renault Megane Sedan ve Clio, Fiat Egea, Toyota Corolla en çok satılan ilk on model arasında yer alıyor. Hyundai I20 ve Honda Civic Sedan da, 11. ve 12. sırada kendilerine yer buluyor. Tofaş'ın geçen yılki toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarının %93'ü (111 bin 310 araç) Türkiye'de ürettiği araçlardan oluşuyor. Bu da firmayı yerli satış sıralamasında 1. yapıyor.
Diğer ülkelere bakacak olursak, geçen yıl toplamda altı milyon aracın üretildiği Almanya'da, 2017'de satılan 3.7 milyon aracın 1.4 milyonu yani %38.6'sı yerli üretim araçlardan oluşuyor. Bu oran Fransa'da %30.2, İspanya'da %22.6 ve İngiltere'de %13.1 düzeyinde. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde Türkiye'de 480 bin civarında araç satışı gerçekleşti. Bunların 183 bin adedi ülkemizde üretilen araçlardan oluşuyor (%38.1). Geçen yıla kıyasla ithal araç satışı yaklaşık %1.5 azaldı.

TL'deki hızlı değer kaybı pazarı düşürdü

Suzuki genel müdürü Ümit Karaaslan, otomotiv sektörünün ilk dokuz aylık dönemini değerlendirdi. Döviz kurlarındaki artışla birlikte kredi faizlerindeki hızlı yükselişin pazarı düşürdüğünü ve bu durumun yıl sonuna kadar devam edeceğini kaydetti. 2019'da binek oto pazarı için 250-300 binli adetlerin konuşulabileceğini söyledi. Karaaslan, "2019'da yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek için tam şu anda düğmeye basmak lazım. ÖTV matrahında yapılan düzenlemenin tek başına yeterli olacağı düşünülmüyor. ÖTV yüzdelerini yeniden gözden geçirmek, hurda teşvikini daha gerçekçi hale getirmek ve konut kredilerine getirilen kolaylıkların otomotiv için de getirilmesi gibi önlemler sektöre nefes aldırabilir." şeklinde konuştu.

Hillux'un 50. yıldönümünde Türkiye'ye özel versiyon üretildi

Türkiye, otomotivde Avrupa'nın en yerli pazarlarından biri
 
Toyota'nın kamyonet modeli Hillux'un 50. yıldönümünde, Türkiye'ye özel bir versiyon satışa sunuldu. 1968 yılında üretilmeye başlanan ve dünya çapında 18 milyondan fazla satılan modelin 50. yıl versiyonunda, gelişmiş güvenlik sistemi tüm özellikleriyle yer alıyor ve alüminyum sürgülü kapak gibi donanımlar bulunuyor. Sürgülü kapak ilk kez bir kamyonette standart olarak sunuluyor. Araçta krom rulo barlar, krom yan basamaklar, krom ön ve alt koruma, siyah çamurluk korumaları ve 18 inç alaşım jantlar da mevcut. Ayrıca logoya "50. Yıl" ibaresi eklenmiş. Hillux 4x4 Hi-Cruiser A/T, 150 HP'lik 2.4 lt dizel motorla birlikte satılıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5697 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
otomotiv, yerli üretim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim