Anlık Bildirim

Türk Telekom, AKK yerine kota ve ek paket uygulamasına gitti [Güncellendi]

Türk Telekom, AKK ve AKN'yi sonlandırıp hız düşürmeden internet hizmeti sunmak yerine alengirli bir yöntemle kullanıcıların hızını düşürmeye devam edecek. Sınırsız tarifeler, kotalı tarifeye dönüşüyor

Türk Telekom, AKK yerine kota ve ek paket uygulamasına gitti [Güncellendi] Tam Boyutta Gör

BTK’nın 27 Aralık 2016’da aldığı karara göre internet servis sağlayıcılar (İSS), 31 Aralık 2018’de AKK, AKN ve türevi uygulamalara son vermek zorunda. AKK uygulamasına göre kullanıcıların internet hızı, paketinde belirtilen GB’ı aştıktan sonra düşürülüyor. BTK’nın kararına göre hız düşürme uygulamaları sona erecek. Ancak kullanıcılara iletilen bilgilere göre Türk Telekom, AKN yerine farklı bir yöntem ile kullanıcıların hızını düşürecek. 

Türk Telekom, şuan yürürlükte olan AKN’li tarifelerde 16 Mbps internet hızını 5 Mbps’e, 20 Mbps internet hızını 10 Mbps’e düşürüyor. BTK’nın kararına göre bu hızların düşmeden devam etmesi lazım.

Ek paket uygulaması ile hız düşürülüyor

Türk Telekom’un kullanıcılarına gönderdiği bilgilendirme metnine göre kullanıcıların herhangi bir onayı olmaksızın AKN’li sınırsız tarifeler, kotalı tarifelere dönüştürülüyor. Örneğin 150 GB AKN’li 16 Mbps sınırsız internet paketi tarifesi, kullanıcıların izni olmadan 150 GB kotalı pakete dönüştürülüyor. Kota bittikten sonra Türk Telekom’un ücretsiz ve sınırsız ek paketi devreye giriyor. Ek pakette ilginç bir durum var. Ek paketin internet hızı, tarifenin internet hızından daha düşük. Yani 16 Mbps kotalı pakete uygulanan ücretsiz ek paketteki 8 Mbps hızında internet sunuyor.

Ana paket hızı > Ek paket devreye girdikten sonra düşeceği hız:

8 Mbps    > 5 Mbps
16 Mbps   > 8 Mbps
24 Mbps   > 10 Mbps
35 Mbps   > 20 Mbps
50 Mbps   > 35 Mbps
100 Mbps > 35 Mbps

Türk Telekom, tarife değişiminin yapılacağı ile ilgili bilgilendirme metnini kullanıcı faturalarının sağ alt bölümüne yerleştirmiş. Firmanın ifadesine göre kota + ek paket uygulaması 1 Aralık 2018 tarihinde başlayacak.

Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 14. maddesine göre kullanıcının yararına olmayan bir değişiklik yapılamaz. İlgili değişiklik, AKN’nin serbest olduğu Aralık ayında kullanıcıya avantaj sağlasa da sonraki aylarda AKN kalkacağı için kullanıcının aleyhine değişiklik olacak.

Abonelik Sözleşmeleri 14. Maddesi:

(2) Taahhütlü aboneliklerde taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamaz.

Kullanıcılara gönderilen ve faturaların sağ alt bölümünde yer alan bilgilendirme metni:

İnternette kota ve AKN uygulaması ile ilgili forumda açılan şu iki konudan diğer kullanıcıların yorumlarını okuyabilir ve “İnternette Kotaya Hayır” kampanyasına destek verebilirsiniz.

“İnternette Kotaya Hayır!”  Forum konusu
“AKK kalkıyor KOTA geri geliyor” Forum konusu

Güncelleme: Türk Telekom'dan tarafımıza ulaşan bilgiye göre durumun sözleşmeye aykırı olmadığı, sözleşmede 5Mbps yazmasına karşın Türk Telekom'un kullanıcı lehine olacak şekilde 8Mbps olarak süreci uygulayacağı belirtildi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
106137 kez okundu.
319 kişi, toplam 399 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
İnternet, türk telekom ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim