Anlık Bildirim

Tübitak, parlayan yıldızı işte böyle görüntüledi

Tübitak Ulusal Gözlemevi, bilinmeyen bir sebepten ötürü parlaklığını artıran Gaia16aye isimli yıldızın maksimum parlaklığa ulaştığı anları en net olarak yakalayan gözlemevi oldu.
Avrupa Uzay Ajansı, geçtiğimiz Ağustos ayında Gaia16aye isimli bir yıldıza ait "parlaklık değişimi" duyurusu yapmıştı. ESA'nın Gaia uzay teleskobuyla keşfedilen yıldız; yaklaşık 3 aydır, bilinmeyen bir sebepten ötürü sürekli olarak parlaklığını artırmaya devam ediyordu. Yıldızdan maksimum ışığın geldiği anları en net olarak yakalayan gözlemevi ise Tübitak Ulusal Gözlemevi oldu.

Konu hakkında AA muhabirine konuşan Tübitak başkanı Arif Ergin, Gaia16aye yıldızındaki bu ilginç değişimi Tübitak Ulusal Gözlemevinin de 3 teleskobuyla birlikte sıkı bir şekilde takip ettiğini belirtirken elde edilen gözlem bulgularının Türkiye adresiyle dünyaya duyrulduğunu söyledi.


"Araştırmaların sonuçları karanlık enerjinin anlaşılmasına yardımcı olacak"

Tübitak olarak yaklaşık 30 farklı gözlemevine ait teleskoplarla yıldızı 24 saat boyunca izlediklerini belirten Ergin, yıldızın gizemi hakkında da bazı ifadelere yer verdi. Uzmanların Gaia16aye yıldızındaki parlaklık değişiminin nedenleriyle ilgili tartıştıklarını söyleyen Tübitak başkanı,"Gözlemler arttıkça işin sırrı çözülmeye başladı. Işık eğrisinin şekli, Gaia16aye yıldızındaki parlaklık artışının nedeni, yıldızla gözlemci arasında görünmeyen, fakat uzayı büken bilinmeyen iki cisme işaret ediyor ve ikili mikro mercekleme olduğunu söylüyor. Bu da demektir ki teleskopla, yıldız arasında görünmeyen küçük kütleli, fakat çekimlerinin ışığı bükecek kadar güçlü olduğu anlaşılan iki cisim var." sözlerini kullandı.

Araştırmaların önemine de dikkat çeken Ergin, son olarak,"Araştırmaların sonuçları, kozmolojik bilgi için önemli ve karanlık enerjinin anlaşılmasına da ışık tutacak. Gaia16aye ile bizim aramızdaki bu görünmeyen ve tanımlanamayan yıldız kütleli cisim, bir kara deliğin işareti olabilir, yakınında ikinci büyük bir cisim de olabilir. Nötron yıldızı içeren bir çift yıldız, Jüpiter gibi büyük kütleli gezegeni olan ikili bir sistem ya da karanlık madde için bir delil sayılabilir mi? Bunlardan hangisinin doğru olduğu devam eden gözlemlerden çıkarılacak." şeklinde konuştu.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3751 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tübitak ulusal gözlemevi, gaia uzay teleskobu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim