Anlık Bildirim

Trump'tan Çin'e vergi tehdidi: ''500 milyar dolara çıkarmaya hazırım''

ABD ile Çin arasında karşılıklı gümrük verileri üzerinden ilerleyen ticaret savaşı önümüzdeki günlerde şiddetlenebilir. Trump Çin'den ithal edilen ürünlere yeni vergilerin eklenebileceğini açıkladı.

Trump'tan Çin'e vergi tehdidi: ''500 milyar dolara çıkarmaya hazırım'' Tam Boyutta Gör
 

Nisan ayının başında ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan düzenleme ile ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı resmen başlamıştı. Çinli şirketlerin Amerikan şirketlerine ait teknolojileri çaldığını ve bu teknolojilerin üzerine ürünler geliştirdiğini belirten Trump, Çin'den ithal edilen 1333 ürüne yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu. Bu düzenlemenin ilk ayağı 6 Temmuz'da yürürlüğe girdi. 


Ticaret savaşı şiddetlenebilir  

6 Temmuz'dan itibaren 818 farklı ürün için uygulanmaya başlanan düzenleme uyarınca Çinli üreticilerin ürünlerini ABD'de satabilmesi için yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi ödemesi gerekiyor. Böylece Çin'e toplamda 34 milyar dolarlık ek vergi uygulanmış oldu. Önümüzdeki aylarda ise 515 farklı ürüne daha benzer bir muamele yapılacak ve vergi yükü 50 milyar dolara dayanacak. Trump'ın bu hamlesine yanıt veren Çin hükümeti ise soya fasulyesi, otomobil, kimyasal maddeler ve uçaklar gibi Çin'in en büyük ithalat kalemini oluşturan ürünlere yüzde 25 ila 40 arasında ek gümrük vergisi getirmişti. Özellikle ABD'de üretilen otomobiller için getirilen yüzde 40 oranındaki ek vergi ABD'li otomobil üreticilerini Çin pazarında bir hayli zor duruma sokmuştu.


Bugün CNBC'ye konuşan Trump ise önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki karşılıklı vergi hamlelerinin şiddetlenebileceğini işaret etti. CNBC'nin Squawk Box programında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trump, halihazırda 34 milyar dolar olan ek vergi yükünü 500 milyar dolara çıkarmaya hazır olduğunu bildirdi. Trump ayrıca ''Bunu siyaset için yapmıyorum, ülkemiz için doğrusu bu diye yapıyorum. Çin bizi uzun bir süredir kazıklıyor.'' ifadelerini kullandı. Çin Devlet Başkanı Xi Ping'i sevdiğini belirten Trump, amacının Çin'i korkutmak olmadığını da vurguladı.


Trump her ne kadar Çin'i korkutmak istemediğini belirtip tehdit amacı gütmediğini işaret etse de telaffuz ettiği 500 milyar dolar aslında üstü kapalı bir tehdit mesajı taşıyor olabilir. ABD'nin geçtiğimiz yıl Çin'den yaptığı toplam ithalatın 505 milyar dolar olduğunu belirten uzmanlar, Trump'ın iki ülke arasındaki bütün ticari köprüleri yıkabileceği yönünde bir mesaj verdiğini iddia ediyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4231 kez okundu.
31 kişi, toplam 34 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, ABD ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim