Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Taşınabilirlik odaklı, kıyasla iyi fiyatlı "Casper X400 incelemesi"

Bu videoda Casper X400'ü inceliyoruz. Tasarımı ve malzeme kalitesini ele alıyor, taşınabilirliğini değerlendiriyor, performansı konusuna değinip ekranı, klavyesi, bataryası, her şeyini test ediyoruz.
Sade bir kutuyla geliyor, içinden mini mini diyebileceğim boyutlarda 40W’lık bir adaptör çıkıyor, çantada varlığını unutabileceğiniz kadar hafif.

Metalik siyah renkli, 1.29KG ağırlığında ve 1.9CM kalınlığında bir dizüstü. Kapağı ve altı metal, CNC tezgahtan çıkmış gibi değil, kaplanmış plakalar olarak düşünün. Genel olarak kasanın, ekranın, klavye etrafının esneme payını test ettiğimde sağlam bir his verdi, buradan bir artı puan veriyorum. Taşıması, sağa sola götürmesi oldukça rahat, sırt ve el çantası bile her zaman şart değil, öğrenciler mesela büyük bir defter gibi taşıyabilir.

Solunda RJ-45, bir USB 2.0 portu, Micro SD kart okuyucusu, 3.5mm combo jack ve güç butonu var, evet klavye etrafından uzak ama erişilmez de değil sonuçta. Sağda güç girişi, HDMI portu, USB 3.1 standardında bir Tip A bir de Tip C portu var, boyutuna göre yeterli ve güncel portlar bunlar, en azından biri hızlı şarj destekleseymiş tam olurmuş. 

Benim kişisel testime gelelim ve evet, dizüstüyü tek elle açarken durum bu, sıkı menteşelerin eksisi bu, avantajı da dizüstüyü yumuşak yüzeylerde, mesela koltukta kullanırken sallanmadan tutabilmesi.

Çiklet klavyenin tuş aralığı iyi, alışmak için vakit harcamadım. Tuşlar sert veya yorucu tuşlar değiller, dönütleri güzel ve klikli bir ses profili var, yavaş bassanız da o klik sesi geliyor ama mekanikler kadar da değil tabii, çok daha sakin bir ses, daha sessiz, membranı kalın klavyeler kütüphaneler için daha uygun ama onlarda da bundaki gibi doyurucu dönüt hissiyatı yok.

Multimedya butonları yeterli, oynat/durdur ve sadece ekranı kapama işlevlerini kullanıyorum FN kombinasyonuyla. Bileğe kalan alandan da bahsedeyim, yeterince geniş bir alan var, günlük kullanımda da dizüstüden elinize yansıyan, rahatsız eden, terleten bir sıcaklık yok.

Touchpad oldukça büyük, Microsoft Precision sürücüsünü kullanıyor, makbulü bu. Ben böyle taşınabilir bir dizüstüde ekstra fare taşımak istemem, bu touchpad keskinliğiyle, yeterli kayganlığı ve hassasiyetiyle bana ekstra fare taşıttırmadı, gayet iyi çalışyor yani.

Ekran 14 inç FHD çözünürlüğünde IPS bir ekran, her şey oldukça net, bakış açısına göre renk sapması oldukça az. 250 nit parlaklıktaki ekranı ben sürekli %100’de kullandım, %100’deyken kapalı ortamlar için yetiyor, renkleri ve ton ayrımı da yeterli düzeyinde. Piksel tepki süresi yüksek, sonuçta oyun odaklı bir dizüstü olmadığı için yadırgamadım.

X400’ü satın alırken özelleştirebiliyorsunuz, bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 4800 liradan 15 bin liraya kadar seçenekler var. Ben olsam X400 alırken internette sörf, mail takibi, medya tüketimi ve dersler için kullanacağımı hesap ederek işlemciyi 10. nesil 10210U seçerdim, Chrome’da bol bol sekme açacağım için 16GB RAM tercih ederdim, 500GB NVMe SSD işimi görürdü, bu kurulum hemen hemen 5000TL tutuyor.

Elimizdeki test ürününde Intel 10. nesil i7 10510U var, 14nm mimarili,  4 çekirdek 8 izlekli bir işlemci. Baz olarak 1.8GHz’de çalışıyor, tek çekirdek için anlık olarak 4.8GHz’e kadar çıkabiliyor ama sonuçta 15W’lık, enerji verimliliği ve günlük işleriniz, hafif yükleri halletmeye odaklı. 32GB RAM var, 2TB NVMe SSD var, oldukça hızlı bir SSD, dizüstü performans modundaysa herhangi bir şey için beklemiyorsunuz.

Termal açıdan başarılı, sentetik olarak %100 yüke soktuğunuzda 70 derece sularında kalıyor ve tüm çekirdekler 2.8GHz’de çalışıyor. Günlük kullanımda ben hiç fan sesi duymadım, sıfır gürültü, maksimum yükte ise bir fan çalışıyor ama ortam sesinin çoktan bastırdığı oldukça düşük bir gürültü üretiyor, benim için sessizlik önemli diyorsanız X400 hoşunuza gidecektir.
2x1.5W bir hoparlör kurulumu var, dizüstünün altına bakıyorlar, giriş düzeyinde bir kurulum, kulakiçi kulaklıkla kullandım ben X400’ü. Beraber dinleyelim, yorum sizin. (Ses kaydı videoda)

Batarya 36Wh bir batarya. %100 ekran ışığı ve daha iyi performans modunda, internette sörf, bol bol yazı, bir yandan Spotify, yani cihazı ağır yüke sokmadan 5-6 saat arası bir kullanım süresi elde edebildim, daha tasarruflu modlara alırsanız Casper’ın söylediğine göre 10 saate kadar çıkıyor ama işinizi görecek hız ve kullanım süresi dengesi bence bu.
802.11ac standardında Intel AC9462 Wi-Fi modülü sorunsuz çalıştı, menzili veya hızı olması gerektiği gibi, Bluetooth 5.0 da destekli.

Casper X400. Dediğim gibi özelleştirilebilir bir dizüstü, donanımı dolayısıyla fiyatı size bağlı. Rakiplerine kıyasla benzer fiyata 8GB değil 16GB RAM, 256GB değil 512GB NVMe SSD’li bir dizüstü almış oluyorsunuz, fiyatına kıyasla donanımı daha avantajlı, güzel. Artık Casper X400 hakkındaki detaylara haizsiniz, bundan sonra tercih, seçim sizin.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim