Anlık Bildirim

Tablet sevkiyatları düşüşte, iPad ailesi yükselişte

Üreticilerin eskisi kadar yatırım yapmadığı tablet pazarında meydan adeta Apple’a kaldı. Pazarda sürekli olarak düşüş görülürken iPad ailesi ise sürekli olarak yükseliş içerisinde.

Apple’ın iPad modelini piyasaya sürmesi ile hareketliliğe başlayan modern tablet pazarı bir süre yoğun rekabetin yaşandığı bir alan haline geldi. iOS, Android, BlackBerry gibi platformlara ait pek çok tablet modeli tüketicilere iyi alternatifler sunmaya başladı. Ayrıca White-box denilen Çinli alt markalar da adeta pazarı istila etti.

Dengeler değişti

Bununla birlikte Phablet dediğimiz büyük ekranlı akıllı telefonların piyasaya çıkışı ile daha çok 9 inç ve altı tablet sınıfında ilgi azaldı. Bugüne 7 inçe kadar akıllı telefonlar bulmak mümkün ve bu yüzden tablet tarafında ilgi daha çok 9 inç üzeri modellere yoğunlaştı.

Diğer taraftan azalan ilgi nedeniyle Android üreticilerinin de yatırımı azalttığını gördük. Bazı markalar döngülerini iki yıla çekerken bazı markalar ise tamamen piyasadan çekildi. Bu durum düzenli bir döngü oluşturan Apple’a yaradı.

Yapılan analizlere göre tablet pazarında genel olarak düşüş devam ediyor. 2018 ve 2019 yılında 140 milyon civarında satış yapılacağı tahmin ediliyor. Sonraki yıllarda ortalama yüzde 2-3 seviyesinde düşüşler devam edecek ve 2023 yılında sevkiyat rakamları 120 milyon civarında gerçekleşecek. Bu süreçte Çinli alt seviye üreticilerin yüzde 10-20 arasında düşüş göstereceği belirtiliyor.

Bununla birlikte 9 inç üzeri tablet sınıfında ise yükseliş öngörülüyor. Üreticilerin ilgisi ve eğitim sektörünün artan talebi sayesinde bu sınıfta satışlar artacak. Ayrıca Çinli üreticilerin de yine bu sınıfta hareketli olacağı belirtiliyor.  Analizler önümüzdeki yıllarda küçük tablet boyutlarının tarihe karışacağını düşünüyor. 2020 yılından sonra tablet pazarında 9.7 inçten 12.9 inçe kadar boyutların kabul göreceği ifade ediliyor.

Diğer taraftan Apple pazardaki düşüşten etkilenmiyor. Önümüzdeki 5 yıl boyunca, Apple iPad tabletleri yükselişini koruyacak. Bunun etken faktörleri olarak ise farklı seviyelere hitap eden iPad modelleri ve yazılım tarafındaki uzun dönemli destek olarak gösteriliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim