Anlık Bildirim
Sıradaki Video

TCL Plex'i denedik

Bu videoda TCL Plex'i deniyoruz. Tasarımını ve malzeme kalitesini değerlendiriyor, bileşen detaylarına inip gerçek dünya testleriyle sınıyor, ekran, kamera, batarya, tüm detaylara iniyoruz.
Sade bir kutusu var, içinden telefonun kendisi, 18W’lık hızlı şarj adaptörü, Tip C kablosu ve sert şeffaf bir kılıf çıkıyor, kulaklık yok. Telefon kutudan ekran jelatinli çıkıyor, pek iyi ortalanmamış ama ekstra zahmeti ortadan kaldırıyor.
Elimizdeki beyaz renkli olanı, geçişli, ışığa göre bir miktar farklılaşan geçişli bir renk. Çerçeveleri alüminyum, soğuk metal hissi belirgin değil ama arkası cam, pürüzsüz ve hoş, kavisli yapısıyla kavramayı kolaylaştırmış, kılıf bence şart değil.
Telefon büyük bir telefon, 6.5 inç ekranın kasaya oranı %84.2, rakipleriyle benzer düzeyde. Kamera solda, bir delik halinde, ben rahatsız edici bulmadım, gözden göze değişir. Alttaki çerçeve biraz daha ince olabilirdi belki ama bir yandan da avucum ekrana değmedi, istemsiz şeyler yaptırmadı. Tek el telefonu değil kesinlikle, büyük ve hakim olması zor, ikinci eli istiyor.
Ses ayarları yerli yerinde, başparmakla zorlamıyorlar, solda SIM ve hafıza kartı girişi var. 3.5mm jack yukarıda, mono hoparlör, Tip C girişi ve mikrofon aşağıda. Ekstra bir buton var solda, Akıllı Anahtar olarak geçiyor, mesela tek basınca Google Asssistant açılıyor, çift basınca kamera açılıyor gibi gibi, görevler verebiliyorsunuz, bence uygulamalar açılabilmeliydi bu şekilde, mesela Spotify gibi gibi.

Parmak izi okuyucu naz yapmadı, parmağı ille de ortalamaya gerek yok ama biraz daha hıza hayır demezdim. Yüz tarama beklentimin ötesinde başarım gösterdi, açısı iyi, teklemiyor çoğunlukla, parmak okuyucuyu zifiri karanlık yerler hariç kullanmadım bile ben.

6.53 inç 19.5:9 formatında 2340x1080 çözünürlüğünde IPS LCD ekran, 395 PPI gayet yeterli, bir şeyler okurken yormuyor. Ton ayrımı yeterince başarılı, renkler olması gerektiği kadar canlı, dizi-film izlenir. Beyaz dengesi isabetli, siyahları ise derin değil, karanlık sahnelerde arkadan ışık vuruluyormuş hissi var.

Güneş ışığı altında ekran ışığı %100 oluyor, görmekte zorlanmıyorsunuz ama daha iyi olabilirdi. Açıya göre renk sapması yok diyebileceğim kadar az.

Kalbinde 11nm Snapdragon 675 var. 2 performans odaklı 2GHz’de çalışan Kyro 460 Gold, 6 verimlilik odaklı 1.7GHz’de çalışan Kryo 460 Silver çekirdeği. GPU Adreno 612. CAT 12 standardı modemiyle 600Mbit’e kadar indirme destekli, ülkemiz operatörleri gayet iyi. 6GB RAM ve 128GB dahili depolamaya ek Micro SD kart takılabiliyor.

FHD+ diyebileceğimiz bir ekran ve Adreno 612 ikilisi. PUBG’de dengeli grafik ve aşırı yüksek kare/saniye ayarıyla 30FPS civarı, belki biraz üstünde kalmayı başardı.
Yeteneklerimi sınırlamadı, dürbün açınca, bomba düşünce kasmadı.%60-%70 civarı ekran ışığıyla fazla ısınmadan, hız düşmeden oynayabildim oyunu, bu şekilde yarım saatte%6-%8 civarı şarj tüketti.
Özetle, ayarları kısarsanız ağır oyunlar da, telefon aslında pek ısınmadan, sonradan kasmadan oynanabilir.
Arkasında bir tane F/1.8 48MP ana kamera, bir tane F/2.4 16MP geniş açı ve 2MP derinlik algılayıcı sensör var. Önde F/2.0 24MP sensör. Arka 4K 30, ön kamera 1080P 30 kare/saniye video çekebiliyor.

Baştan söyleyeyim, arka kamera segmentine göre iyi, şimdi detaylara inelim. Keskinliği ve netliği için orta-iyi arası diyebilirim, ekstra keskinleştirme yok, daha doğal. Konstrastla biraz oynanıyor belli ki, sosyal medyada işe yarayabilir.
Beyaz dengesini mesela manzara çekimlerinde tutturuyor ama stüdyo ışığıyla mesela sarıya kaçabiliyor. Dinamik aralığı HDR ile iyi, HDR olması gerektiği gibi özellikle karanlıkta kalan detayları ortaya çıkarıyor. Ana kamera ve geniş açı arasındaki renk dengesi tutuyor, bu önemli bir şey. Karanlık ortamlarda noise ile mücadelesini segmentine göre başarılı buldum, detay gücü düşüyor ama noise’u siliyor.
Süper karanlık modunda biraz bekliyorsunuz ama farklı pozlamaları bir araya getirerek daha detaylı fotopraflar çekebiliyor. 48MP modunda denemeler yaptım, açıkçası pek bir fark göremedim, sizin de yorumlarınızı bekliyorum. Videoda netlik, detay ve doku ayrımı düşük. Normal ve geniş açı kamerası arasındaki geçişte takılma yok. Odaklaması segmenti için gayet iyi, tekrar tekrar da aramıyor odağı.

Ön kamerası segmenti ölçüsünde başarım gösteriyor. Yapay bir keskinlik hissediliyor fotoğraflarda, dinamik aralığı pek kuvvetli değil, genelde gökyüzü patlıyor.
Işık ve renk dengesinde bir sorun yok. Bokeh efekti çoğunlukla pek isabetli değil. Videoda da benzer şeyleri söyleyebilirim. Yazılımsal stabilizasyon var, açı baya daralıyor, ikinci bir kişi giremez bu açıya ama stabilizasyon gayet iyi.

Android 9 üzerine kurulu sade bir arayüzü var. Kilit ekranı, klasörleme, çoklu görev menüsü, bildirim çubuğu, özelleştirmeler var ama telefonu yoracak özelleştirmeler değiller. Telefon seri ve akıcı çalışıyor, başında bekletmiyor hiçbir zaman. Temel olarak iki arayüz var, uygulama çekmeceli, çekmecesiz gibi, NXTVISION var, içeriğe göre renk dengesini ayarlıyor, evebeyn denetimi var, tek el modu, dahili ekran kaydı uygulaması gibi gibi. Özetle, arayüz sade, seri ve alışması kolay.

Mono hoparlörünün sesi daha yüksek olmalıydı, telefon çalarken kendini duyuruyor ama müzik dinlerken biraz daha açılsaydı diyorsunuz. Detay gücü yeterli, baslara hafiften değiniyor, distorsiyon yok. 3.5mm jack güç anlamında iyi, çoğu orta segment kulakiçi kulaküstü kulaklığı doyurur, dinamik aralığı ortalama düzeyde.

3820mAh batarya kağıt üstünde, benzer boyuttaki rakiplerinin bir adım gerisinde, doğru ama pratikte sorun değil. Otomatik ekran ışığı ve hücresel veri ile sosyal medya ve mail takibi, Spotify, YouTube, bol bol fotoğraf, yarım saat telefon görüşmesi, normalde telefonda oyun oynamam ama yarım saat de PUBG ile 7 saat ekran süresi alınabiliyor, yoğun bir günü rahatlıkla çıkarır. Bu arada, adaptörü yarım saatte bataryanın %50’sini doldurabiliyor. 

802.11ac, çift bant destekli, menzili stabilitesi normal. Bluetooth 5.0 destekli, akıllı saatim ve kulaklığımla güzel güzel çalıştı, stabilite sorunu olmadı.

TCL Plex. Snapdragon 675, fiyatı segmenti telefonlarda bulunabilen Helio G90T’ye göre sentetik testlerde %30 civarı yavaş bir yonga. TCL Plex’in segmentinde önde olduğu şeylerden biri arka kamerası, geniş açı kamerasıyla dengeleri ve çekim kabiliyetleri de benzer seviyede tutabilmişler, giriş-orta segmentte bu değerli bir şey. İkincisi de yarım saatte %50’ye kadar hızlı şarj. Uzun lafın kısası, artık tüm detaylar elinizde, tercih kararı sizin arkadaşlar.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim