Anlık Bildirim

Sürücüsüz araçlar tıpkı insanlar gibi şerit değiştirmeyi öğrenecek

MIT, sürücüsüz araçların şerit değiştirme konusunda daha hızlı davranmasını sağlayacak bir algoritma geliştiriyor. Böylelikle sürücüsüz araçların yoğun trafikle daha kolay başa çıkması hedefleniyor.

Sürücüsüz araçlar tıpkı insanlar gibi şerit değiştirmeyi öğrenecek Tam Boyutta Gör
 

Pek çok üreticinin büyük yatırımlarla desteklediği sürücüsüz araçlar, insan kaynaklı hataların önüne geçerek trafiğin daha güvenli hale getirilmesi için geliştiriliyor. Ancak bu araçların insanlardan öğrenecek daha çok şeyi var. Örneğin, otonom araçların şerit değiştirme konusunda insanlar kadar iyi olmadıkları söylenebilir. Sadece zor durumda kaldığı anlarda şerit değiştiren bu araçlar, dolayısıyla bazı sıkışık durumlardan da kolay kolay kurtulamıyor. Bu probleme bir çözüm bulmak isteyen Massachuchetts Institute of Technology yada bilinen kısa adıyla MIT, sürücüsüz araçlara güvenlik kurallarını göz ardı etmeden insanlar gibi şerit değiştirmeyi öğretecek bir algoritma üzerinde çalışıyor.

MIT araştırmacıları sürücüsüz araçlar için yeni bir algoritma geliştirdi çünkü şuan kullanılmakta olan şerit değiştirme algoritmalarının yetersiz olduğunu düşünüyorlar. MIT’ye göre çok detaylı istatistiklere dayanan bu algoritma modelleri karmaşık yapısı nedeniyle araçların anında karar vermesini zorlaştırıyor. Bazı algoritmalar ise aracı çok kısıtlı hareket etmeye – şerit değiştirmekten kaçınacak kadar - zorluyor.

Araçlar daha hızlı kara verebilecek 

MIT tarafından geliştirilen yeni algoritma ise bu noktada sürücüsüz araçların trafikte daha atik davranabilmesini hedefliyor. Araştırmacılar tarafından belirtilene göre, şimdiki algoritmalara kıyasla çok daha az bilgi kullanacak bu model sayesinde araçlar çok daha hızlı karar alıp uygulamaya koyabilecek. Böylece nüfusun yoğun olduğu şehirlerdeki yoğun trafikle daha kolay başa çıkabilecek.

Yeni algoritma, sürücüsüz araç geliştirmede kullanılan “tampon bölgeler” konseptinin modifiye edilmiş bir versiyonuna dayanıyor. Bu konseptteki söz konusu bölgeler herhangi bir kazadan kaçınmak için sürücüsüz aracın kullanabileceği boşluk miktarını temsil ediyor. MIT’nin belirttiğine göre araçların çoğu bu tampon bölgeleri zamandan tasarruf etmek için önceden hesaplıyor. Ancak bu hesaplamalar önceden yapılmasına rağmen hızlı akan trafikte çok fazla zaman alıyor.

Projenin arkasında Toyota da var 

MIT’nin “matematiksel olarak verimli” adını verdiği model ise daha az denklem içeriyor. Bu da hem sürücüsüz araçların sürekli ve hızlı bir şekilde tampon bölge oluşturmasına hem de geliştiricilerin bu araçlara daha geniş yelpazede sürüş stili eklemesine imkan veriyor. MIT, yapılan simülasyon testlerinin başarıyla sonuçlandığını fakat gerçek koşullardaki testlere henüz başlamadıklarını belirtti. Toyota gibi üreticiler tarafından desteklenen bu çalışmayı sürücüsüz araçlarda görmek çok uzun sürmeyecektir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim