Anlık Bildirim

Süperiletken bantlar rüzgar enerjisi maliyetlerini düşürüyor

Rüzgar türbini üretmek için gerekli olan nadir metallerin yerini alacak süperiletken şeritler yardımıyla, rüzgar enerjisi maliyetleri büyük ölçüde düşürülebilecek.
Süperiletkenler türbin maliyetlerini düşürüyor Tam Boyutta Gör
Rüzgar enerjisinin maliyeti genellikle kullanılan türbinin üretimi için gerekli ücret ile alakalıdır. Günümüz şartlarında bir rüzgar türbinin üretimi için yaklaşık 1 ton nadir metal kullanılması gerekiyor. Haliyle bu nadir metal kullanımı rüzgar türbini üretimini pahalı bir hale getiriyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak isteyen araştırmacılar süperiletkenlerden yardım almışlar.

Nadir metaller yerine süperiletken şeritler

Avrupa destekli EcoSwing projesi kapsamında Danimarka’da bulunan bir rüzgar türbinini, süperiletken bantlar yardımıyla üretilebildi. Bu sayede rüzgar türbini için gereken nadir metal ağırlığı 1 ton düzeyinden, 1 kilogram altına kadar indirilebilmiş oldu. Yani eskiden kilogram başına 45.50 dolar maliyeti olan bir rüzgar türbini artık 18.70 dolar/kg maliyet ile üretilebilecek.

Bant, gadolinyum-baryum-bakır oksit ile güçlendirilmiş seramik süperiletken katmanı içeriyor. Başka bir çelik katman ise metal zehirlenmesini önlemek amacıyla süper iletken katmanın ön kısmına yerleştirilmiş. Soğutma kısmı için ise MR makinelerinde de görebileceğiniz Kriyo soğutma çözümü kullanılmış.

Teknoloji hala test aşamasında bulunuyor. Araştırmacıların bir sonraki hedefleri daha hafif, daha küçük ve bu yeni teknolojinin avantajlarını iyi bir şekilde kullanan yeni bir türbin tasarımı gerçekleştirmek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
26016 kez okundu.
10 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rüzgar türbini, rüzgar enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim