Anlık Bildirim

Siri gizlediğiniz kilit ekranı bildirimlerinizi okuyabiliyor

Kimsenin içeriğini görmesini istemediğiniz bildirimleri kilit ekranında sadece uygulama isminden ibaret hale getirebiliyorsunuz ancak Siri bunları izinsiz bir şekilde okuyabiliyor.

Son dönemde iOS işletim sistemi kritik açıkları ile sürekli gündeme gelmeye başladı. Apple birisini yamasa bir diğeri ortaya çıkıyor. Bu kez de Siri’nin gizlediğiniz ve görülmesini istemediğiniz kilit ekranı mesajlarını okuyabildiği ortaya çıktı.

Erişim engellenemiyor

Kilit ekranında bildirimlerin içeriklerini göstermeden sadece uygulama adı ile listelenmesi özellikle meraklı gözlerden kaçırmak istediğiniz bilgilerde oldukça kullanışlı oluyor. Ne var ki Siri doğrulama bile yapmadan bu bildirimlerin içeriğini okuyabiliyor.

iOS 11.2.6 sürümünden iOS 11.3 beta sürümüne kadar var olduğu tespit edilen bu durumun bir açıktan mı kaynaklandığı yoksa bir API sınırlaması nedeniyle mi ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor.

Yapılan testlerde Siri’nin verilen komutlar sonrasında kilit ekranındaki gizlenmiş bildirimleri kimden geldiği, ne içerdiği gibi kısımlarıyla birlikte sesli olarak okuduğu görülmüş. Üstelik bunları yaparken kullanıcının kilit ekranını açarak en azından bir güvenlik doğrulamasından geçmesini bile istememiş.

Elbette bu durum üçüncü taraf uygulamalar için geçerli. Eğer Apple’ın kendi uygulamalarından gelen bildirimler varsa bunun için kilit ekranını açmanız yani kendinizi sisteme tanıtmanız gerekiyor.

iPhone 8 serisi dahil tüm iOS cihazlarında kilit ekranı bildirimlerinin gizlenmesi Ayarlar kısmına giderek yapılıyor. iPhone X ise kutudan bildirimler gizlenmiş bir şekilde çıkıyor. Bununla birlikte yukarıda bahsettiğimiz gibi başka bir kişi telefonunuzu alarak Siri’yi çalıştırdığında gizlenmiş mesajlara erişebilme imkanını buluyor.

Problem Apple’a iletilmiş ancak henüz bir geri dönüş olmamış. Bu bakımdan iOS kullanıcılarının riskli olduklarını düşündükleri uygulamaların kilit ekranı bildirimlerini tamamen kapatma yoluna gitmeleri öneriliyor.

Güncelleme: Apple bir açıklama yaparak sorunun farkında olduğunu ve en kısa sürede giderileceğini bildirdi. 
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim