Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi''

Bugünki videomuzda B450 çipsetli anakartların şahı olarak adlandırabileceğim Gigabyte'ın B450 AORUS PRO model anakartını inceleyeceğiz. Ciddi anlamda Sınıfının en dolu anakartına yakından bakalım.

 

Ürün AORUS’a özgü siyah ve gri tonlarında bir kutu ile geliyor ve içeriğinde ise 2 adet sata 6gb/s kablosu, power puah butonlar için Gigabyte’ın G konnektörü, sürücü driver cd’si ile dökümantasyonlar ve 1 adet sticker çıkıyor.

Fakat kutu içeriğinden çok anakart daha önemli.

Aorus’a özgü köşeli keskin hatlarda soğutucuları ve io panel koruma kapağı ile oldukça şık bir görünüme sahip. Standart siyah renkte bordun üzerne yerleştirilen AORUS logosu gözümüzden kaçmıyor diyip bileşenlerden devam ediyoruz.

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör
 

B450 AORUS PRO standart ATX boyutlarında ve bildiğiniz üzere AM4 soket yapısına sahip. AMD’nin 1. Ve 2. Nesil Ryzen serisi işlemcileri ile tam uyumlu.

4 adet DIMM slotu bulunan kart toplamda 64Gb DDR-4 ram destekli ve 3200Mhz frekanslarda modülleri kullamanıza olanak tanıyor.

Anakartta 3 adet pci-express X16 ve 1 adet x1 slotu mevcut.
1. Slot x16 veriyolu sunarken diğer ikisi x4 veriyolu olarak çalışıyor ve tüm pci-express slotları GEN 3 arabirimine sahip.

Bu anakartta malesefki çoklu ekran kartı kurulumu desteği bulunmuyor. Bu sebeple sadece x16 veriyoluna sahip olan slot metal koruma ile sunulmuş.

Anakart üzerinde daha çok detaya değineceğiz ama şu an dahili bağlantıları aradan çıkaralım. 

Hemen anakartın alt kısmında kasalarımızın ön panel kulaklık/mikrofon bağlantısı mevcut. Yan kısma ilerledikçe TPM bağlantısı ve 2 adet USB 2.0 konnektör girişi bulunuyor. Dahili bağlantılarda USB 3.0 girişide elbette bulunuyor ve Gen 1 arabirimi ile sunulmuş.

Anakartın sağ tarafında ise toplamda 6 adet Sata 6Gb/s destekli bağlantılar var. Bunlardan 4’ü raid kurulumuna imkan tanıyor ve RAID 0/1/10 desteği bulunuyor.

Pci-express slotlarının arasına baktığımızda ise 2 adet M.2 bağlantısı olduğunu görebilirsiniz. Biri 22110 diğeri ise 2280 boyutlarında m.2 ssd ler destekliyor.

PCI-Express 3 x4 arabirimine sahip m.2 slotları ayrıca 2 adet alüminyum soğutucu barındırıyor. Ki m.2 ssd lerin oldukça ısı ürettiğini varsayarsak bence her m.2 slotunda soğutucu olmalı artık. Isıdan kaynaklı okuma/yazma oranalrında performans kaybını önlemek amaçlı yerleştirilmiş. Ki bu seviyede bir anakartta bunun düşünülmesi bile B450 Aorus Pro’yu kullanıcılar için cazip hale getiriyor. Bu arada hem sata hemde m.2 bağlantıları için AsMedia’nın kontrolcüleride anakartın belli bölgelerine konumlandırılmış.

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör
 

Arka panelde ise 1 adet HDMI ve DVI görüntü çıkışı bulunurken rj-45 ethernet girişi ile optik bağlantılı 5 adet 7.1 destekli ses jackları konumlandırılmış. Yine aynı panelde toplam 6 adet USB girişide bulunuyor.

Bunlardan 4 tanesi yani mavi olanlar USB 3.1 Gen 1 destekli. Kırmızı olan ise yine usb 3.1 fakat Gen 2 arabirimi mevcut ve diğeri artık gitgide yaygınlaşan USB Type-C portu. Bu iki port Gen 2 destekli olduğundan daha yüksek bant genişliği ve taktığımız donanımlardan daha üst seviye okuma/yazma performansları  almamızı sağlıyor.

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör
 

PWM fan bağlantılarına bakalım şimdide.
Toplamda 5 adet pwm bağlantısı mevcut. 2 tanesi cpu kısmında biri 8 pin güç girişinin orda öbütü pci slotunun üzerinde ve bir diğeri ise anakartın en altında.

Bu pwm bağlantılarının en güzel yanı ise pompa ve fan ayrımı olmaması. Gigabyte bu bağlantılara Hybrid Fan konnektörü adını vermiş.

Sıvı soğutma pompalarını/ fanları veya flow meter gibi sıvı akışı çlöerlerinizi anakar üzerindeki istediğiniz PWM fan çıkışına takabiliyorsunuz. Yani sizleri belirli öıkışlara mahkum etmiyor.
Aorus’un Smart Fan 5 adlı yazılımı üzerinden dilediğiniz gibi hız ayarı yapıp manuel kontrol imkanı sunup üstüne grafik üzerinden hangi fanın kasanızın neresine takılı olduğunu rahatlıkla ayarlayıp müdahale edebiliyorsunuz.

Ses donanımında Gigabyte’ın VIBES olarak adlandırdığı Realtech’in ALC1220 ses çipi yer almış. Kulaklıkta 120 db Mikrofonda ise 114 desibel ses seviyelerini desteklemesi adına dahili amplifikatörler de bulunuyor.

Hi-Fi ses sistemlerinde kullanılan Wima FKP2 ve Chemicon kapasittörler ilede desteklenince baslardan tizlere kadar yüksek frekanslarda daha canlı net ve kesintisiz ses deneyimi sağlıyor kullanıcılara.  

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör
 

Bitti mi? Bitmedi elbette. En can alıcı noktalara doğru ilerliyoruz.

Güç tasarımına bakıyoruz ve 8+3 fazlı bir tasarım görüyoruz. İntersil’in 95712 adlı kontrolcüsü ile desteklenmiş. Fakat burda bir detay mevcut. ISL 95712 kontrolcüsü 4+3 fazlı tasarıma müsaade ediyor.

Gigabyte burada farkını konuşturmuş işte. Tek model yüksek mosfet kullanmak yerine 1 adet yüksek 2 adet düşük mosfet yerleştirmiş.

4C10N ve 4C06N Mosfetler 69 ve 46 amper sağlayabiliyor. Bu sayede faz başıan çoklu mosfet kullanarak alanı genişletiyor ve mosfetlerin ısısını düşürüyor. Buda işlemciye daha stabil güç verirken daha sağlıklı O.C. değerleri anlamına geliyor.

Aynı şekilde bellek yuvaları içinde mosfet ve kapasitörler de bulunuytor. Bu sayede yüksek frekanslı belleklerde voltajı daha sağlıklı vererek ramlerinizde gerekli stabilite sağlanmışta oluyor.

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör
 

Sonrasında CPU kısmının altında 2 adet BIOS yer alıyor. B450 Aorus Pro için Dual Bios yerleştirilmiş. Ana Bios ve yedek Bios yanlış oc ayarlarında veya olası bozulma gibi durumlarda yedek biostan sisteme tekrar erişebiliyorsunuz. Ve bozulan biosa yedekten tekrar geri yüklemeyide otomatik olarak yapıyor.

Bununla beraber Debug Led’leri yani sistemde VGA/CPU/BOOT veya Ram lerde sorunlar varsa bunu size gösteriyor ve hızlıca müdahale etmenize olanak sağlıyor.

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör
 

Son olarak RGB ledlerine ve bağlantılarına değinelim.

Anakartın çipset soğutucusunda/arka io panelinde /panel kapağının üzerinde ve bordun sol kısmında RGB ledler anakarta çok şık bir görüntü sunuyor.

Fakat bu yeterli olmamış. RGB özellikli soğutucularınız için CPU soketinin altına standart RGB bağlantısı koymuşlar. Bu sayede kısa kalan soğutucu led kabloları için uğraşmanıza gerek kalmamış.

Sadece buda değil. Hemen alt kısımda 12v RGB-W detsekli bağlantısıda yer alıyor ve toplamda 300 pixellik yani 5 metrelik RGBW destekli şerit ledler kullanmanıza imkan tanınmış.

Üstüne birde 2 adet adreslenebilir RGB led portuda koymuş ki bu zaten orda aklımı başımdan aldı. Biri anakartın altında ve diğeri üstte. RGB Fusion yazılımı ile adreslenebilir ledlerin muazzam görsel şölenini bizlere sunuyor.

Harici led kontrolcülerine hiçbir gerek bırakmıyor. Ki buda RGB severleri ayrı bir masraftan kurtarmış oluyor.

 

Sınıfının En Dolu Anakartı ''GIGABYTE B450 AORUS PRO İncelemesi'' Tam Boyutta Gör

Bios ekranı ise alıştığımız gibi fakat zamanla dahada eklemeler yapılıp geliştiriliyor.

Easy Mode ekranında sistem durumunu/belleklerinizi frekanslarını/işlemci ısı ve voltaj değerleri ile fan ayarlarını görüyoruz.

Yenilenmiş Smart Fan 5 özelliğinde ise sistemde bulunantüm PWM bağlantılarına otomatik veya manuel olarak müdahale edip video başındada dediğim gibi pwm çıkışlarına istediğiniz atamayı yapabilirsiniz.

Advanced Mode kısmında ise ramlerimize XPM profilleri le otomatik olarak yüksek frekanslara hız aşırtmada mümkün ki 32gb 3200Mhz frekansında Quad modül ramleri rahatlıkla çalıştırdı.

Windows üzerinde ise Gigabyte tüm yazılımlarını Aorus Aplication Center üzerinde toplayıp daha derli toplu ulaşılabilir bir program sunmuş.

3D OSD özelliği ile oyunlarda canlı sistem durumunu ve fps değerlerini görebileceğiniz bir yazılımda bulunuyor. Online veya manuel bios güncellemeleri yapabilir ve Easy Tune ile Windows üzerinden hızlı ve kolayca işlemcinize hazır OverClock profili atayabilir veya manuel olarak düşük miktarlarda hız aşırtma denemeleri yapabilirsiniz.

Fast Boot üzerinden hızlı sistem açılışı ayarlayıp Game Boost ilede oyunlarda arkaplanda öalışan sistemi yoran tüm yazılımları tek tuş ile kapatıp tüm performansı oyununuza aktarabilirsiniz. Ve V-Tuner ilede ekran kartlarınıza hız aşırtmalar yapmanızda mümkün.

Evet GIGABYTE'ın B450 Aorus Pro model anakartını inceledik sizlere. Genel değerlendirme videonun son 4 dakkasında zaten mevcut :)
Bu anakart için söylenecek tek kelime aslında bana göre B450 çipsetli anakartların en dolu modeli. Sebebi ise dediğim gibi video sonunda muhabbet tadında yaptığımız genel değerlendirmede.
Şimdiden yeni videolarda görüşmek dileğiyle.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim