Anlık Bildirim

Samsung son kullanıcıya yönelik ilk QLC NAND belleklerin üretimine başlıyor

SSD sektörünün çiçeği burnunda teknolojisi QLC NAND hızla benimseniyor. Daha kurumsal ürünler piyasaya çıkmadan son kullanıcı depolama ürünlerinin üretimine başlandı.

NAND bellek sektörünün yeni alanı QLC tabanlı modüller çok hızlı benimseniyor. Önemli avantajları olan yeni teknoloji için pek çok dev büyük yatırımlar yapıyor. Samsung son kullanıcıya yönelik ilk QLC NAND bellek üretimine başladığını duyurdu.

QLC NAND nedir?

QLC NAND bellekler bir hücreye 4 bit yazılmasını ifade ediyor. NAND bellek pazarında ilk olarak tek hücreli SLC ürünleri piyasaya çıkmıştı. Daha sonra 2 hücreli MLC bellekler ve sonrasında da 3 hücreli TLC bellekler geliştirildi.

Her aşamada zar başına depolama yoğunluğu artarken QLC ile zirveye çıkmış oldu. 64-katmanlı bir bellekte 4 hücreli olanın 3 hücreli olana göre yüzde 33 daha fazla depolama alanı barındırdığı tespit edilmiş. Ayrıca daha az modül kullanılarak performans darboğazının da önüne geçilmiş.

Hücre başına daha fazla bit ekleyebilmek yoğunluğu arttırarak enerji verimliliği sağlıyor olsa da kullanım ömrünü biraz azaltıyor. Hata düzeltme mekanizması gibi bazı teknolojiler ile bunun önüne geçilmeye çalışılmış.

QLC bellekler hemen hemen TLC bellekler kadar ömre sahip. TLC belleklerde örneğin 500GB kapasiteli bir SSD modeli 300TB yazma ömrü sunuyor. Yine hücre başı veri girdi döngüsü de ortalama 1000 civarında.

Samsung ilk oldu

Intel ve Micron yaptıkları açıklamada kurumsal pazara yönelik olarak ilk QLC NAND bellek üretimine başladıklarını duyurmuştu. Samsung ise son kullanıcıya yönelik olarak hacimli üretime başlayan ilk firma oldu.

Yeni bellekler 1Tb kapasiteli 64-katmanlı V-NAND modülleri üzerine inşa ediliyor. Bu sayede tek bir 2.5 inçlik sürücüde 4TB kapasiteye erişilebiliyor. Ayrıca TLC NAND bellekler kadar performans ve dayanıklılık elde ediliyor. Yeni sürücüler 540MB/s okuma, 520MB/s yazma hızlarına çıkabiliyor.

Hacimli üretime başladığı için QLC SSD ürünlerinin 980 SSD serisinde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu bakımdan en erken gelecek yıl ortalarında piyasada olacaktır.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim