Anlık Bildirim
2013 yılında yeni yolculuk modeli hyperloop ile ilgili 53 sayfalık bir makale kaleme alan Elon Musk, hyperloop denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olsa da Musk'ın hyperloop hayalini hayata geçirmek için çalışan çok sayıda şirket var. Bu şirketlerden biri de Virgin şirketler grubu çatısı altında faaliyetlerini yürüten Hyperloop One şirketi. Dünyanın ilk hyperloop hattını kullanıma açmak için Birleşik Arap Emirlikleri'nden yetkililerle iş birliği içinde olan şirket, geçtiğimiz günlerde Dubai'de gerçekleşen İnovasyon Haftası kapsamında saatte 1200 kilometre hıza ulaşacak hyperloop kapsüllerini tanıttı.


 

Hyperloop One şirketinin açıklamasına göre 2020 yılında faaliyete geçecek olan hyperloop hattı Dubai ve Abu Dhabi şehirlerini birbirine bağlayacak. Saatte 1200 kilometre hızla hareket edecek olan hyperloop 12 dakikada tamamlanacak olan 140 kilometrelik mesafe günümüzde otomobille yaklaşık 90 dakikada tamamlanabiliyor. Her biri en fazla on yolcu kapasiteli hyperloop kapsülleriyle bir saatte her iki yönde de en az 10.000 yolcunun taşınması planlanıyor.


Lüks iç dizayn  

2030 yılına kadar ulaşım hattının yüzde 25'ini otonom hale getirmek isteyen Dubai Karayolu Taşımacılık İdaresi(RTA) ve Hyperloop One şirketinin ortak düzenlediği lansmanda tanıtılan kapsüllerin en dikkat çekici noktası ise lüks bir iç dizayna sahip olması. Eğlence amaçlı kullanılabilen ve yolculuğa dair bilgilerin paylaşıldığı yüksek çözünürlüklü ekranların yer aldığı kapsüllerde yolcuların rahat etmesi için deri koltuklara yer verilmiş. Ayrıca koltukların kol dayanağı kısmında da yolcuların eğlenmesi için çeşitli içeriklere sahip olan ekranlar bulunuyor.


Tabi hyperloop kapsülleri kendisi için özel olarak hazırlanan silindirik bir hat içinde oldukça hızlı bir şekilde yol alacağı için kapsüllerde pencere bulunmuyor. Öte yandan bir ilk niteliği taşıyan kapsüllerin 15-20 saniye içinde birleşebilecekleri ve ayrılabilecekleri belirtiliyor. Böylece aynı yönde hareket edecek olan kapsüllerin doğrudan bağlanarak yolculuk yapması mümkün olabilir. Ayrıca kapsüllerin sadece yolcu taşımak için değil kargo taşımak için de kullanılabileceği belirtiliyor.


Kapsüller hakkında açıklama yapan Hyperloop One CEO'su Rob Lloyd, ''Birleşik Arap Emirlikleri ve RTA, Hyperloop teknolojimizin ilk destekçileriydi, bu nedenle Dubai'nin Hyperloop potansiyelini RTA ile açıklamak heyecan verici.'' ifadesini kullanırken projenin geliştirilmesi için 2018'de de RTA ile olan iş birliklerini sürdüreceklerini kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri genelinde çok daha geniş bir hyperloop ağı oluşturmak isteyen Lloyd, ilerleyen dönemlerde Körfez ülkelerini de kapsayan bir ağ inşa edilebileceğini de işaret etti.


Taşımacılık sektörünü değiştirecek  

Hyperloop One Yönetim Kurulu Başkanı Shervin Pishevar ise ilk hyperloop hattını Dubai'de kurmalarının çok anlamlı olduğunu belirtti. Dubai'nin 21. yüzyılın küresel taşımacılık merkezi olduğunu ifade eden Pishevar ayrıca şehirdeki yöneticilerin hyperloop'un taşımacılık endüstrisini nasıl değiştireceğini çok iyi anladıklarını belirtti. Pishevar hyperloop ile verimli, hızlı ve temiz bir taşımacılık gerçekleştirerek taşımacılıkta dinamikleri değiştireceklerini de ekledi. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim