Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Ryzen 7 3800X ve RX5700XT "DH-ProMaster incelemesi"

Bu videoda İtopya'da topladığımız Ryzen 7 3800X ve RX5700XT'li sistemimiz DH-ProMaster'ı inceliyoruz. Tüm bileşenlerini detaylıca değerlendiriyor, tam 17 oyunla beraber performansını sınıyoruz.
İtopya çeşitli bilgisayar donanımlarını teker teker de temin edebileceğiniz veyahut etlisine sütlüsüne karışmadan hazır oyuncu kasaları da alabileceğiniz bir yer, bir site. İster Acıbadem’deki mağazalarından yetkili arkadaşlara danışıp görüp alın, ister sitesinden.

Bu kasadaki amacımız FHD ve 2K’da yüksek tazeleme hızlı monitörleri doyurabilecek bir sistem oluşturmak oldu, işlemci de ekran kartı da AMD olsun istedik. Temel olarak AMD Ryzen 7 3800X ve MSI RX5700XT MECH OC’den oluşan bir sistem.

Kasa Cooler Master’ın MasterCase H500 RGB kasası. Siyah renkli, temperli camı da siyah filmli. Ön tarafı mesh malzemeden ama kutusundan pleksi yüzey de çıkıyor, daha iyi havalandırma için mesh ile devam edin derim. Mid tower bir kasa, boydan çok farklı değil ama uzunluk olarak çoğu mid tower kasadan uzun, genel olarak masada normal bir yer kaplıyor.
Önünde iki tane 20CM’lik devasa RGB fanlar var, önü de yanları da filtrelenmiş, tozu yakalıyorlar, kasa içini sık sık temizlemeye gerek yok yani. Egzoz fanı da dahil, 12CM’lik standart bir fan. Dragon Center üzerinden öndeki fanları ve işlemci soğutucusundaki fanların renklerini ayarlayabiliyorsunuz, istediğiniz efekti verebiliyorsunuz.

Üstünde iki tane 3.0, iki tane 2.0 USB portu var, üst havalandırma ızgarası mıknatıslı bir filtreyle örtülmüş, Power Supply da filtreli. Ben özellikle kasayı sağa sola götürenler için tutamaç kısmını beğendim.

Cooler Master’ın 750W 80+ sertifikalı bir power supply’ı güç veriyor sisteme. Sistemi besleme konusunda bir sorun yaşamazsınız, 2080Ti’ı da kaldırabilecek bir güçte. Bobin zırıltısı yapmıyor, fanı da oldukça sessiz, ekstra gürültü oluşturmuyor, ekstra gürültü konusu benim önceliğim.

Anakartımız MSI X570-A Pro. Siyah gri temalı, 10 fazlı orta-üst segment arası bir anakart. 4 tane RAM yuvası var, biz ikisini kullanıyoruz, sonradan yükseltme yapılabilir. RAM’ler GSkill Trident Z Neo 2x8GB 3600MHz’lik RAM’ler, RGB aydınlatmalılar.
Renkler gayet homojen görünüyor arayüzleri üzerinden renk ve efekt atayabiliyorsunuz. İki M.2 slotundan ilki PCIe 4.0 destekli. XPG S40G model 512GB’lık bir NVMe SSD kullandık bu sistemde, kağıtüstünde 3500MB/saniye okuma ve 1900MB/saniye yazma hızı destekli. Boşken evet bu hızları hemen hemen yakalıyor ama %80 dolulukta mesela özellikle yazma hızı ciddi düşüyor.
Günlük kullanımda hissedilen bir şey değil, fiyatı da rakiplerinden %30 civarı daha düşük olduğu için ben pek takılmadım. 1TB’lık Seagate Barracuda hard disk var içinde, bir mekanik disk için sessiz çalışıyor, performansı da yerinde ama bana bu yetmez derseniz İtopya’nın özelleştirme arayüzüne girin, istediğiniz kapasitede olanını alın.

Sistemin kalbinde 7nm ZEN 2 mimarili AMD Ryzen 7 3800X var. 8 çekirdek 16 izlekli. Baz olarak 3.9GHz, boost ile 4.5GHz’e kadar çıkabiliyor, tabii kullanılan soğutucu boost hızında büyük rol oynuyor. Bu işlemci RTX2080Ti’ı da taşıyabilecek bir işlemci, yeri geldiğinde rahat rahat canlı yayın da yapabileceğiniz, video da işleyebileceğiniz önü açık bir işlemci.
Ekran kartı MSI RX5700XT Mech OC. 7nm mimarili Navi 10 yongalı, Boost ile 1925MHz’e kadar çıkabiliyor. 8GB GDDR6 belleğe sahip. Arkasında fırçalı metal görünümlü plastik bir kaplama var, çift fan kurulumlu, yeterli kalınlıkta ve boyutta bir soğutma bloğuna sahip, bellek birimleri, mosfetler, hepsi bu bloğa temas halinde. 5700XT’nin yonga bazındaki rakibi GTX1080Ti, performans olarak kafa kafayalar. 

Öncelikle şunları belirteyim, oyun testleri anakartın BIOS’u güncel, işlemci Ryzen Master’da Gaming modunda, videonun çekildiği tarih itibarıyla güncel Adrenalin 20.1.3 sürücüsü ve Windows 1909 versiyonuyla yapıldı. Ryzen 7 3800X ve RX5700XT ikilisinin oyun performansı nasılmış, skor tablolarıyla görelim.
(Tüm testleri görmek için videoyu izleyin) 

Sistemi tam 17 oyunla test ettik ve şunları söyleyebilirim. 17 oyunun 13’ünde 100 kare/saniyenin üzerinde kaldı, Borderlands 3’te 93 kare/saniye ortalama skor aldı, hemen hemen 14’ü diyebiliriz yani. 2K’da ise 14’ünde 60 kare/saniyenin üzerinde seyretti. 4K’da da 60 kare/saniye yakaladığı oyunlar var ama bu sistem 4K sistemi değil, FHD ve 2K yüksek tazeleme hızlı monitörlerle kombinleyebileceğiniz bir kasa. Şunu da özellikle belirteyim, bunlar bizim mümkün mertebe en yüksek grafik ayarlarıyla elde ettiğimiz skorlardır, ayarları düşürüp çok daha yüksek kare/saniye değerleri elde edebilirsiniz tabii.
İşlemci soğutucusu olarak Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB’yi kullandık. Alüminyum radyatörlü, 2x12CM fan kurulumuna sahip bir AIO. İşlemci oyunlarda en fazla 70 derece sularını gördü ve XFR2 ile tüm çekirdekler için 4.4GHz sularına kadar çıkabildi.
Misal veriyorum GTA 5’te işlemci yükü %35 civarlarını geçmiyor bile. Ekran kartı oyununa göre değişmekle beraber kağıtüstü boost hızlarını yakalayabiliyor ve en fazla 74-75 dereceye kadar çıkıyor. İşlemcinin de ekran kartının da çalışma sıcaklığı normal düzeyde, stabilitede bir sorun yok. Önemli soru, darboğaz var mı, kısa ve net cevabı şu, darboğaz yok, bu işlemci ilerleyen dönemlerde RTX2080Ti’a terfi etmek istediğinizde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bir işlemci. 

Kasadan gelen gürültü konusu benim için çok önemli, pimpirikliyim bu konuda, MasterLiquid ML240L devir ayarını kendi haline bırakırsanız gürültülü bir işlemci soğutucusu arkadaşlar, bilginiz olsun, anakartın ayarlarına girip fan devirlerini kendiniz belirleyin kesinlikle. Öndeki 20CM’lik fanlar, egzoz fanı bunlar melek gibi çalışıyorlar, ekran kartının oluşturduğu gürültü normal düzeyde.
DH - ProMaster. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 10 bin TL, tabii güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın, Dolar-TL dengesinin ne yapacağı belli olmuyor. Şurası şöyle olabilirdi, burası böyle olabilirdi diyebilirsiniz, herkesin önceliği farklı, dolayısıyla İtopya’da özelleştirme arayüzü açık arkadaşlar, istediğiniz gibi ekleyin çıkarın lakin DH-ProMaster’ın performansı artısıyla eksisiyle budur, diğer DH sistemleriyle de karşılaştırın, sitemizde ve kanalımızda videoları mevcut zaten, tercih sizin.
 
İtopya üzerinden sistemi satın almak isterseniz; DH - ProMaster
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim