Anlık Bildirim

Rus Uzman: Türkiye ile Rusya ortak Su-57 savaş uçağı üretebilir

Rusya Savunma Bakanlığı Halk Konseyi üyesi İgor Korotçenko'ya göre Türkiye, ABD'den F-35 alamaması halinde Rusya'nın Su-57 savaş uçağı üretiminde ortaklık anlaşması imzalayabilir.

Rus Uzman: Türkiye ile Rusya ortak Su-57 savaş uçağı üretebilir Tam Boyutta Gör

ABD ile Türkiye arasındaki F-35 belirsizliği devam ediyor. Türkiye, ABD’den F-35 alamaması halinde Rusya’nın beşinci nesil savaş uçağı Su-57’nin üretiminde ortaklık anlaşması imzalayabilir.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almasını istemiyor. Türkiye’nin S-400 satın alım anlaşmasından vazgeçmemesi halinde F-35 projesinden çıkarılacağı konuşuluyor. Türkiye şu ana kadar 116 adet F-35 siparişi verdi ve bu satın alımın maliyetinin 25 milyar dolar olduğu açıklandı. F-35’in bazı parçaları Türk şirketler tarafından üretiliyor.

F-35 yerine Su-57

Rusya Dünya Silah Ticareti Analiz Merkezi Müdürü ve Rusya Savunma Bakanlığı Halk Konseyi üyesi İgor Korotçenko, Türkiye’nin F-35’e alternatif olarak Rusya’nın Su-57’sine talip olacağını ifade ediyor. “ABD, Türkiye’ye F-35 vermezse, önce Su-35 alımı, sonra da beşinci nesil Su-57 uçağının alınması konusu görüşülebilir.” diyor.

Korotçenko’ya göre anlaşmanın sağlanması halinde Türkiye, Su-57 savaş uçağını sadece almakla kalmayacak, üretime de ortak olacak. Su-57 anlaşması dahilinde, ortak üretim ve Türk hava endüstrisi kurumunda uçağın toplama çalışması yapılabilir. Her şey Türkiye’nin ortak projeler gerçekleştirmeye ne kadar istekli olduğuna bağlı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının kolay olmadığını belirterek, "En kötü senaryoyu konuşalım. Bizim yeni uçaklara ihtiyacımız var. F-35'ler olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı herhangi bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendim üretinceye kadar." ifadelerini kullandı.

Su-57 özellikleri

Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri için geliştirilen beşinci nesil savaş uçağı Su-57, uçuş menzili, hız ve manevra kabiliyeti özellikleriyle F-35'i geride bırakırken, F-35 gizlilik özellikleriyle öne çıkıyor. F-35, diğer uçakların düşman hava sahasındaki hareketlerini koordine edebilme yeteneğine sahip.

Su-57 2600 km/saat hıza ulaşabilirken F-35, 1931 km/saat hız yapabiliyor. Su-57’nin havada 5,8 saat kalabilirken, F-35 ise 2,36 saat uçabiliyor. Su-57’nin azami muharebe yükü 10000 kg, F-35’in ise 8160 kg. Azami kalkış ağırlığı bakımından da Su-57, F-35’i geride bırakıyor. Su-57 çift motordan güç alırken F-35 tek motordan güç alıyor.

İlk uçuşunu 2010’da gerçekleştiren Su-57 halen Rus ordusu tarafından test ediliyor. F-35’in ise testleri tamamlandı ve ilk testleri tamamlandı. Türkiye’ye ilk teslimatın Kasım ayında yapılması planlanıyordu fakat ABD, Türkiye’ye teslimatları askıya aldı.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14102 kez okundu.
68 kişi, toplam 80 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rusya, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim