Anlık Bildirim

Plüton'un buzlu kanyonlarına yepyeni bir bakış

NASA'nın 2006 yılında fırlattığı uzay aracı New Horizons'un (Yeni Ufuklar) geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleştirdiği Plüton yakın geçişi sırasında yakaladığı fotoğraflar yayınlanmaya devam ediyor.
NASA Plüton'un beyaz-krem rengindeki yüzeyine ait yepyeni bir fotoğraf yayımladı. New Horizons'un çektiği fotoğraflarda cüce gezegenin buzlu kanyonları görülebiliyor.

New Horizons'un Plüton'a en yakın olduğu zamandan 45 dakika önce çekilen fotoğrafta, gezegenin kuzey kutbunun oldukça garip bir görüntüye sahip olduğu anlaşılıyor. Diğer bölgelere oranla daha yüksek olan kısımların sarımsı, daha düşük yüksekliklere sahip kısımlarınsa kremsi bir renge sahip olmasının nedeni NASA'lı bilim insanları tarafından araştırılıyor. 
NASA henüz bir iki saat önce internet sitesi üzerinden yayınladığı haberinde; tespit edilen en büyük kanyonun yaklaşık 70 kilometre genişliğe ve 4 kilometre derinliğe sahip olduğunu belirtiyor. Buradaki çukurların, yüzeyin altındaki buzların erimesiyle birlikte çöken zeminlere işaret ettiği düşünülüyor.


Fotoğrafı yaklaşık 33,900 kilometre uzaklıktan çeken New Horizons uzay aracı, NASA'nın düşük bütçeli uzay keşif programı New Frontiers kapsamında Plüton sisteminin keşfi için 2006 yılında fırlatılmıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5924 kez okundu.
11 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
new horizons, plüton ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim