Anlık Bildirim

Philae bulundu! Kuyruklu yıldızda kaybolan uzay aracı işte böyle görüntülendi

Avrupa Uzay Ajansı'nın kuyruklu yıldız üzerinde kaybolan uzay aracı Philae'yi yörüngedeki Rosetta buldu. Rosetta, Philae'yi ve iniş yaptığı gölgelik alanı işte böyle görüntüledi:
ESA'nın 2004 yılında Rosetta uzay aracıyla birlikte uzaya fırlattığı Philae, tam 10 yıllık uzay yolculuğunun ardından nihayet 2014 yılında 67/P isimli kuyruklu yıldıza iniş yaparak tarihi bir başarıya imza atmıştı. Ancak uzay aracının 67/P üzerindeki macerası iniş anında yaşadığı bazı aksaklıklar nedeniyle oldukça kısa sürmüş ve yalnızca 60 saatlik bir gözlemin ardından uykuya dalmak zorunda kalmıştı.

İniş anında önce ayaklarını yüzeye sabitleme konusunda başarısız olan uzay sondası; birkaç kez uzaya zıpladıktan sonra planlanan bölgenin ancak 1 km kadar ötesine, kısmen gölgelik bir alana iniş yapabilmişti. Tamamiyle Güneş enerjisinden güç alan Philae için bu durum aynı zamanda bir felaketin başlangıcı oldu. 7 ay boyunca kendisinden hiç haber alınamayan uzay aracı nihayet 2015'in Haziran ayında tekrar Dünya'yla iletişime geçmiş olsa da yaptığı hatalı inişin sonuçları hiçbir zaman peşini bırakmadı. Son olarak Avrupa Uzay Ajansı da geçtiğimiz Temmuz ayında uzay aracına artık elveda demenin zamanı geldiğini ve Philae'yle olan tüm iletişimlerin kesildiğini açıklamıştı.


Yörüngedeki Rosetta, kaderi belirsiz Philae'yi işte böyle görüntüledi

Kuyruklu yıldız üzerinde yalnızlığına terk edilen Philae'den artık tüm ümitler kesilmiş olsa da Philae'nin yörüngedeki arkadaşı Rosetta, uzay aracını iniş yaptığı esrarengiz yerde görüntülemeyi başardı. 2 Eylül tarihinde 67/P yüzeyinin yalnızca 2.7 km üzerinden geçen Rosetta, OSIRIS isimli dar açılı kamerasıyla işte aşağıda görmüş olduğunuz bu fotoğrafı yakaladı.

Philae'nin gölgelik bir alanda yalnız başına kaldığı görülebiliyor

Bu keşfin tam da uzun ve zahmetli bir arayışın sonlarında geldiğini ifade eden Rosetta görev yöneticisi Patrick Martin,"Tam da Philae'nin sonsuza kadar kayıp kalacağını düşünmeye başlamıştık. Rosetta'nın son günlerinde bu fotoğrafı yakalaması inanılmaz." ifadelerini kullanıyor.

Martin'in sözlerinden de anlaşılacağı gibi Rosetta artık kuyruklu yıldızdaki görevinin son günlerini yaşıyor. 30 Eylül tarihinde 67/P'nin yüzeyine "kontrollü bir iniş" gerçekleştirecek olan Rosetta böylece arkadaşı Philae'ye katılmış olacak.
 
Görsellerin yüksek çözünürlüklü orjinallerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9105 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
esa, philae ve
2 etiket daha rosetta Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim