Anlık Bildirim

Panama'daki bir grup maymun taş devrine girdi!

Panama'daki bir grup kapuçin maymunu nasıl taş devrine girdi? Taşı hangi amaçla kullanıyorlar? Alet kullanan başka canlılar da var mı? Sorular sizin de dikkatinizi çektiyse haberimize buyurun.

 

Panama'daki bir grup maymun taş devrine girdi! Tam Boyutta Gör

Evet alet yapan ya da kullanan tek canlı biz değiliz. Kuşlar çamur, ufak ağaç dalları ve tüyleri kullanarak yuva yapabiliyor. Şempanze ve orangutan gibi maymunlar da taşları ve belli bitkisel parçaları şekillendirip kullanabiliyor. Yine bu maymun türlerinin taş devrine girmesi de yıllar önce basında yer almıştı. Şimdi de Panama’da yaşayan bir grup beyaz yüzlü kapuçin maymununun taş devrine girmesine şahit oluyoruz.

Bu maymunlar fındık gibi kabuklu yemişleri ve deniz kabuklularını, kullandıkları aletler sayesinde kırabiliyor. New Scientist’teki yazıya göre, bahsi geçen maymunlar Panama Sahili ve Coiba Ulusal Parkı’nın bir parçası olan Jicarón Adası’nda yaşıyor. Ancak adadaki tüm kapuçinler değil sadece belli bölgelerdeki erkek kapuçinler alet kullanıyor. Bu durum Max Planck Ornitoloji (kuşbilim) Enstitüsü’ne göre şaşırtıcı.

Adada taş devrine geçildiğiyle ilgili keşif aslında 2004 yılına dayanıyor. Araştırmacılar 2017’de tekrar adaya geldiler ve kameralar yerleştirdiler. Ekip, erkek maymunların hindistan cevizi, yengeç ve salyangozları parçaladığına tanık oldu. Fakat bu davranışın adadaki diğer maymunlara neden yayılmadığı henüz çözülemedi. Zaten maymunlar gruplar halinde hareket ettiği için bu yeniliğin kısmen de olsa yayıldığı belirtiliyor.

Araştırma ekibi, kısıtlı yiyecek seçenekleri göz önüne alındığında kapuçinlerin alet kullanmasının onlara fayda sağladığını belirtiyor. Belki de ortalamadan daha zeki bir birey alet kullanmaya başladı ve diğerleri de onu taklit etti. Daha fazla gözlem ve araştırma, tam olarak neler olup bittiğinin anlaşılmasına katkı sağlayabilir.   

Beyaz yüzlü kapuçinler, taş alet kullandığı bilinen ikinci Amerikalı maymun türü. Güney Amerika’da keşfedilen başka bir kapuçin grubu da taş alet kullanıyor. Üstelik bunu 700 yıldan beri yapıyor olabilirler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14632 kez okundu.
34 kişi, toplam 37 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kapuçin maymunları, panama ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim