Anlık Bildirim

Omurilik implantı, felçli hastaların yeniden yürümesini sağlıyor

Belden aşağısı felci insanların omuriliğine yerleştirilen implant, hastaların çoğunun yeniden yürümesine imkân tanıdı. Omurilik yaralanmalarında felç tarihe karışabilir.
Omurilik yaralanmalarında beyin ile bel altı sinir haberleşmesi kesildiğinden insanlar bel altı kaslarını hissedemez ve hareket ettiremezler. Bu durum felç olarak nitelendirilir. Mayo Klinik doktorları tarafından geliştirilen bir implant, bu tür hastaların yeniden yürümelerine olanak tanıyor. “Epidural uyarı” olarak adlandırılan uygulama beyinden gelen “kayıp sinyallerin” kaslara iletilmesi görevini üstleniyor.

16 elektrottan oluşan cihaz temelde acıları dindirmek için geliştirilmiş. Yaralı bölgeye yerleştirilerek ağrıları engellemesi düşünülen cihaz, karın duvarına yerleştirilen pil ünitesiyle uzaktan kontrol edilebiliyor. Yapılan deneylerde ise cihazın kayıp sinyallerin iletilmesine imkân tanıdığı görülmüş. Bu sayede felçli hastaların kaslarını yeniden istekleri dahilinde kontrol etmelerine olanak sağlanmış.

Tedavi gören hastaların birçoğu şu an için bir yardımcı ya da destek sayesinde yürüyebiliyor. Araştırmacılarından Claudia Angeli, “Günlük ya da haftalık küçük küçük artışları görüyorsunuz ve sonra hepsi bir araya geldiğinde gönüllü hastalar için çok duygusal bir an yaşanıyor. Ekip için de aynı duygular geçerli.” diyor.
Cihaz omurilikteki hasarı gidermiyor, ancak hasar nedeniyle iletilemeyen mesajı farklı şekilde gönderilmesini sağlıyor. İyileşme süreci ise kolay ve hızlı değil. Hastalar uzun soluklu fizik tedavisi görüyorlar. Çalışmaya katılan iki hasta yürümeyi başaramamış, ancak ayağa kalkabilmiş, düz durabilmiş ve ayaklarını yeniden hareket ettirebilmişler. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yaşananlar sıra dışı bir gelişmeyi teşkil ediyor.
Bilim adamlarının bir sonraki hedefi cihazın tam olarak nasıl çalıştığını anlamak. Bilim adamları bu konuda daha detaylı bilgilere sahip olduklarında araştırmayı diğer yaralanma türlerine genişletmeyi hedefliyorlar. Araştırmacı Angeli, omuriliğin bu tarz yaralanmalarda yeniden yürümeyi başarabildiğini gördüklerini, implantı farklı türde hasta ve yaralanmalara uygulayarak benzer başarıda sonuçlar elde etmeyi umduklarını söylüyor.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim