Anlık Bildirim

NASA resmen Titan'a gidiyor: 'Gizemli uydu' ilk kez keşfedilecek

NASA nihayet beklenen kararı verdi ve Satürn'ün uydusu Titan'a resmen bir görev düzenleneceğini duyurdu. Dragonfly isimli uzay aracı, gizemli uydu Titan'ı en ince detaylarına kadar inceleyecek.
Amerikan uzay ajansı NASA, Satürn'ün ünlü uydusu Titan'a gidiyor. Bugün önemli bir basın toplantısı düzenleyen uzay ajansı, 'Dragonfly' isimli dev uzay görevini ilk kez resmen duyurdu. 2026 yılında fırlatılacak olan Dragonfly, Güneş Sistemi'mizin en büyük ikinci uydusu Titan'a iniş yaparak uyduyu tüm detaylarıyla keşfetmeye çalışacak.

Dragonfly misyonu, NASA'nın 1 milyar dolar bütçeli uzay araştırma programı New Frontiers dahilinde hazırlanıyor. New Frontiers programının ilk üyesi, Plüton'u keşfeden New Horizons'tı. İkinci ve üçüncü üyesi ise Juno ve OSIRIS-REx misyonlarıydı. Dragonfly, New Frontiers programının dördüncü durağı olacak.


Titan'ın gökyüzünde uçacak


Dragonfly gözlem aracı, uzay araştırmaları tarihinde eşine pek rastlanmamış oldukça ilginç bir dizayna sahip. 3 mettrelik bir uzunluğa sahip olan Dragonfly, görünüş itibarıyla dev bir quadcopter drone'u andırıyor. NASA'nın ifadelerine göre Dragonfly uzay aracı, Titan'ı hem yüzeyden hem de gökyüzünden inceleyebilecek.

Sekiz farklı pervaneye sahip olan Dragonfly, sadece bir saatlik kısa bir süre içerisinde Titan'ın yüzeyinden 12-14 kilometre yüksekliğe kadar çıkabilecek. NASA, uzay aracının her 16 günde bir bu şekilde gökyüzüne çıkacağını ve sonrasında tekrar yüzeye geri döneceğini söylüyor. Ayrıca istenildiği takdirde daha kısa uçuşlar da gerçekleştirilebilecek.

Titan, yapısı itibarıyla Dragonfly misyonu için çok uygun bir ortama sahip. Titan'ın yerçekimi Dünya'nın yerçekiminin yalnızca 7'de 1'i seviyesinde. Ayrıca atmosferi ise tam dört kat daha kalın. Bu konuyla ilgili konuşna Dragonfly misyonunun lideri Elizabeth Turtle,"Titan, uçuş yapmak için inanılmaz uygun bir yapıya sahip. Kanatlarınız olsa şu anda siz bile Titan'da uçabilirsiniz." sözlerini kullandı.

NASA, Dragonfly'ın Titan'da yaklaşık iki buçuk yıl görev yapacağını söyledi. Bu süre içerisinde uzay aracının 180 kilometreden fazla yol kat edeceği belirtiliyor. Dragonfly, 16 günde bir yapacağı uçuşlar sırasında Titan'la ilgili inanılmaz değerli bilgiler toplayacak ve ünlü uydunun tüm gizemlerini ortaya çıkarmaya çalışacak.

Titan'da yaşam olabilir mi?


Güneş Sistemi'nin en büyük ikinci uydusu olan Titan, bilim insanlarını uzun yıllardır epey meraklandıran birçok ilginç özelliğe sahip. Titan, şu anda sıvı göllere sahip olduğu bilinen Dünya haricindeki tek cisim konumunda. Güçlü bir atmosfere de sahip olan uyduda tıpkı Dünya gibi göller, nehirler, küçük denizler bulunuyor. Ayrıca mevsimler ve yağmur yağışları da gözlemlenebiliyor. Ancak Titan'ın tüm bu sistemi, Dünya'dan farklı olarak su yerine sıvı metan ve etan üzerine kurulu. Yani göller tamamıyla metandan veya etandan oluşuyor.

Bilim insanlarının uzun bir süredir Güneş Sistemi'nin yaşam barındırma olasılığı en yüksek cismi olarak değerlendirdiği Titan, ayrıca Dünya'nın yalnızca 1,4 katı seviyesinde bir yüzey basıncına sahip.

Titan'ın Güneş'e olan uzaklığı ve inanılmaz düşük bir yüzey sıcaklığına sahip olmasıysa uydunun yaşam barındırabilme olasıklarını düşüyor. Dev uydunun ortalama sıcaklık değerleri yaklaşık -180 derece düzeylerinde seyrediyor. Ancak araştırmacılar yine de Titan'ın canlı bir kimyasal yapısının olduğunu ve bu şartlara uyum sağlamış nitrojen tabanlı yaşam formlarının olabileceğini düşünüyor.

Cassini'nin çektiği Titan fotoğrafı:

Dragonfly misyonuyla ilgili konuşan NASA yöneticisi Thomas Zurbuchen,"Titan, Güneş Sistemi'mizdeki en benzersiz cisimlerden birisi. Dragonfly görevi de aslında bu anlamda tıpkı Titan'a benziyor. Uzay araştırmaları tarihinin en ilginç görevlerinden birisi olacak." sözlerini kullandı.

Titan'ın yapısıyla ilgili de bazı açıklamalar yapan Zurbuchena,"Dragonfly, çok geniş çeşitlilikte organik bileşikler barındıran bir dünyaya gidiyor. Bu bileşikler aynı zamanda yaşamın yapı taşlarını oluşturuyor. Dragonfly misyonu bizlere hayatın başlangıcıyla ilgili birçok şey öğretebilir." şeklinde konuştu.

Dragonfly misyonu 2026 yılında start verecek ancak uzay aracının Titan'a ulaşması epey bir zaman alacak. NASA'nın ifadelerine göre her şeyin yolunda gitmesi halinde Dragonfly 2036 yılında, yani fırlatıldıktan tam sekiz yıl sonra Titan'a ulaşacak.

Titan daha önce Cassini-Huygens görevleriyle ziyaret edilmişti. Huygens uzay sondası 2005 yılında Titan'ın yüzeyine iniş yaparak tarihi bir başarıya imza atmış ve yüzeyden bu fotoğrafı göndermişti. Huygens hareket kabiliyetine sahip değildi ve yüzeyde yalnızca 90 dakikalık bir süre için işlevsel kalabildi. 2004-2017 yılları arasında Satürn'ün yörüngesinde görev yapan Cassini ise bugün Titan'la ilgili bildiğimiz birçok bilgiyi ilk kez keşfeden uzay aracı olmuştu.

Bakalım Dragonfly görevi Titan'la ilgili sorulara cevaplar bulabilecek mi. 2036 yılını merakla bekliyoruz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim