Anlık Bildirim

Milli savaş uçağı için kötü haber: Rolls-Royce çekiliyor iddiası

Milli Muharip Uçak projesinde motor üretimini Kale Grubu ile birlikte üstlenecek isimlerden biri olarak öne çıkan Rolls-Royce firmasının üretimden çekilmek istediği iddia ediliyor. İşte detaylar:

Milli savaş uçağı için kötü haber: Rolls-Royce çekiliyor iddiası Tam Boyutta Gör
 

Dünyanın en önemli motor üreticilerinden biri olan İngiltere Merkezli Rolls-Royce, hem Türkiye hem de İngiltere kanadından gelen siyasi baskılar sonucunda ülkemizin savunma sanayii alanındaki en önemli girişimi olan TF-X projesinin motor kısmını üstlenecek isim olarak öne çıkmıştı. Ülkemizin önemli şirketlerinden biri olan Kale Grubu ile bir şirket kuracağı ifade edilen ve %51’i Kale, %49’u ise Rolls-Royce’ta olan bu şirketin TF-X projesinde kullanılacak motorun da üreticisi olmak için öne çıkmıştı.

TF-X projesinin an yüklenicisi TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil tarafından her fırsatta bu işbirliğinin önemine dikkat çekilirken bugün projeyi ciddi anlamda sekteye uğratabilecek bir haber gündeme geldi. Financial Times tarafından ortaya atılan iddiaya göre Rolls-Royce, Türkiye’deki yatırımlarına devam edecek olsa da TF-X projesinde yer almak için pek istekli değil.

BMC ile paylaşmak istemiyor! 

Sürecin bu noktaya gelmesindeki gerekçe olarak ise BMC Grubu’nun süreç içindeki etkisi öne çıkmış gibi görünüyor. İddialar, İngiliz şirketin TF-X için geliştirilecek yeni motorun fikri haklarını BMC ile paylaşmak istemediği, projenin ise bu konuda önemli bir yaptırım içerdiği yönünde. Görüşmelerde bu konuda bir esneklik sağlanamayınca Roll-Royce istekli olmadığını belirtmiş.

RB 199 jet motoru
Elbette ki tüm bunlar stratejik bir hamle de olabilir ancak şimdilik Financial Times tarafından ortaya atılan bu iddia yalanlanmış değil. Önümüzdeki günlerde muhtemelen yetkin ağızlardan bir açıklama gelecektir ve onları da sizlerle paylaşmış oluruz.

Bilindiği üzere İngiltere ile Tornado savaş uçaklarındaki bilgi ve deneyimin Milli Muharip Uçak konusunda ülkemize aktarmak üzere 156 milyon dolarlık bir anlaşma imzalanmıştı. Bu konuda deneyim ve bilgi sahibi 450 adam/yıllık mühendisler, ülkemizde görev alacak. Tornada savaş uçaklarında kullanılan çift motor Rolls-Royce üretimi. İngiliz şirketin RB 199 motoru baz alınarak ikili bir yapıda geliştirilen motor teknolojisi, günümüzde halen kullanılıyor ve üretimin birçok önemli bacağı 3D yazıcılar kullanılarak tamamlanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17609 kez okundu.
33 kişi, toplam 47 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, savunma sanayii ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim