Anlık Bildirim

Milli hibrit manevra lokomotifi, Türkiye'yi dünya dördüncüsü yaptı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan; milli hibrit manevra lokomotifyle Türkiye'nin; Fransa, Japonya ve Çin'in ardından bu teknolojiyi kullanan dördüncü ülke olduğunu açıkladı.

Milli hibrit manevra lokomotifi, Türkiye'yi dünya dördüncüsü yaptı Tam Boyutta Gör
 

TCDD Taşımacılık AŞ, TÜLOMSAŞ ve ASELSAN iş birliğinde geliştirilen milli hibrit manevra lokomitfi geçtiğimiz ay Berlin'deki InnoTrans fuarında görücüye çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde manevra lokomotifi hakkında açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, milli lokomotifle ilgili önemli verileri paylaştı. Cahit Turhan, azaltılmış yakıt tüketimi ve daha düşük işletme maliyeti sunan hibrit manevra lokomotifiyle Türkiye'nin; Fransa, Japonya ve Çin'in ardından bu teknolojiye sahip dördüncü ülke olduğunu dile getirdi.


Yüzde 100 yerlilik hedefi 

Teknolojik ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yürütülen ''milli ve yerli üretim'' seferberliği doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Cahit Turhan, milli hibrit manevra lokomotifindeki yerlilik oranının yüzde 60'a ulaştığını açıkladı. Hedeflerinin bu oranı önce yüzde 80'e sonrasında ise yüzde 100'e çıkarmak olduğunu belirten Turhan, lokomotifin prototip üretiminin tamamlandığını da ekledi.


Turhan'ın açıklamalarına göre Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) standartlarında üretilen lokomotif, gelecek yıl testlerin tamamlanmasınının ardından TCDD Taşımacılık'ın filosuna katılacak. Hibrit manevra lokomotifi ile yılda yüzde 40 oranında yakıt tasarrufu sağlanacak. Cahit Turhan, lokomotifi yurt içinde kullanmanın yanı sıra ihraç etmeyi planladıklarını da dile getirdi.


Azaltılmış yakıt tüketimi ve akustik gürültü seviyesiyle çevre dostu olan manevra lokomotifi, elektrikle veya dizel yakıtla çalışabiliyor. Cahit Turhan'ın da belirttiği gibi lokomotif, doğrudan elektrik şebekesinden şarj edilerek kullanılabilecek. Üretimi esnasında 7 şehirde 20'ye yakın firmadan parça temin edilen lokomotif, saatte 80 kilometre hızla yolculuk imkanı sunuyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim