Anlık Bildirim

Metro tünellerinde ortaya çıkan enerji, binlerce haneyi ısıtmak için kullanılabilir

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü çalışanları, metro istasyonları ve tünellerinde ortaya çıkan ısıyı yakalayıp yüzeye aktarmaya yarayan bir yöntem keşfetti. Bu sayede binalar ısıtılabilecek.

Metro tünellerinde ortaya çıkan enerji, binlerce haneyi ısıtmak için kullanılabilir Tam Boyutta Gör

Günün neredeyse her saatinde kalabalık olan yeraltı metro istasyonları ve tüneller, trenler ile ortamda kullanılan elektronik cihazlar da denkleme dahil olunca oldukça sıcak yerler haline gelebiliyor. Bazı araştırmacılara göre ise ortaya çıkan bu ısı aslında faydalanılmayı bekleyen bir enerji kaynağı olarak görülüyor.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (EPFL) görev yapan bilim insanlarının da dikkatini çeken bu durum, araştırmacılara bir tür jeotermal ısı yakalama sistemi geliştirme fikri vermiş. Ortaya çıkan fikri hayata geçirmek adına zorlu bir hesaplama işine giren Enstitü’nün Zemin Mekaniği Laboratuvarı çalışanları ise çabaları karşılığı bir model oluşturabilmiş. Ortaya çıkarılan model sayesinde araştırmacılar istenilen tünel ortamında konveksiyon (taşınım) yolu ile  ısı aktarımı katsayısını hesaplayabiliyor.

Laboratuvarda görev yapan araştırmacıların buldukları formül sayesinde, tünellerde ortaya çıkan enerjiyi kontrol altına alacak sistemler geliştirilebileceği ve yüzeye pompalanacak bu enerjiyle civardaki evlerin ısıtma ya da soğutma ihtiyaçlarının karşılanabileceği ifade edilmiş.

Maliyeti oldukça düşük ve uzun ömürlü 

Fikrin arkasındaki ekibe göre oldukça maliyet etkin olan bu sistem, dev bir buzdolabı prensibiyle işliyor. Tünel duvarlarına yerleştirilecek plastik boruların içine ısı transfer sıvısı ya da bildiğimiz musluk suyu ile dolduruluyor.  Borulara soğuk olarak pompalanan sıvı, tüneller içindeki sıcak hava sayesinde ısınarak yüzeye sıcak olarak çıkıyor. Yaz aylarında ise sistemin ters şekilde işletilerek evlerdeki sıcak havayı emebileceği ve havanın toprağa aktarılabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, toprağın kendi ısısını doğal yollarla ayarlayacağını da ayrıca vurgulamışlar. 

Sisteme yaklaşık 100 yıl ömür biçen araştırma ekibi, en hassas parçaların ise ısı pompaları olduğunu belirtiyor. Bu yüzden ısı pompaları için önerilen servis ömrünün 25 yıl olması öngörülüyor.

İsviçre’nin Lozan şehrinde bir deneme yapan ekip, öngörülen alanın %50 ila 60’lık bölümüne yerleştirdikleri ısı yakalama sisteminin 80 metrekarelik 1,500 evi ısıtabileceğini tespit etmiş. Araştırma ekibinde görev alan Margaux Peltier yaptığı açıklamada, “Bu yöntemle ısıtılan haneler sayesinde, şehrin karbondioksit emisyon oranı yılda iki milyon ton azalabilir.” ifadelerini kullanmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim