Anlık Bildirim

Mars'ta hava durumu nasıl? İşte InSight'ın gönderdiği günlük raporlar

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kızıl gezegen Mars'tan günlük hava durumları sunmaya başladı. İşte InSight uzay aracının gönderdiği veriler:
NASA'nın geçtiğimiz kasım ayında Mars'a indirdiği ünlü keşif aracı InSight, Kızıl Gezegen'deki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Gelişmiş bilimsel ekipmanlarla donatılan uzay aracı, şimdi de Mars'tan günlük hava durumu raporları göndermeye başladı.

NASA'nın InSight görevindeki amaçlarından birisi bildiğiniz gibi Mars'ın tektonik yapısını incelemek. InSight bu doğrultuda geçtiğimiz aralık ayında gezegenin yüzeyine gelişmiş bir sismometre yerleştirmişti. Ancak yerleştirilen bu sismometre o kadar hassas ki gezegendeki rüzgar esintileri bile ölçümlerde hatalara neden olabiliyor. NASA'lı bilim insanları da bu nedenle Kızıl Gezegen'deki hava durumunu sürekli olarak ölçmek istiyorlar.


NASA'nın resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan günlük raporlarda hava sıcaklıkları, rüzgar hızı ve atmosfer basıncını görebiliyoruz. Veriler InSight'ın iniş yaptığı bölge olan Elysium Planitia'ya ait. NASA, 11 Şubat'tan itibaren verileri yayınlamaya başlamış.

Örneğin Sevgiler Günü'nün kutlandığı 14 Şubat tarihinde Mars'taki ortalama hava sıcaklığı -64 santigrad derece olarak kayıtlara geçmiş. Minimum sıcaklık -95°, maksimum ise -15° olarak görülüyor. Rüzgar hızları ise saatte maksimum 60 kilometreye kadar ulaşmış. Son olarak atmosfer basıncı da ortalama 721.7 pascal olarak belirtiliyor.

InSight görevinin meteorolojik sensörlerinden sorumlu olan NASA araştırmacısı Don Banfield,"InSight gözlem aracı Mars ekvatoruna çok yakın bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla InSight'ın iniş bölgesinde şunda kış hakim." şeklinde konuştu.

Hava raporlarının yer aldığı sayfaya buradan ulaşabilirsiniz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim