Anlık Bildirim

Kızlarda ergenliğe girme yaşı, 40 yıl içinde düştü

Dünya genelinde 30 farklı çalışmadan toplanan verilerin incelenmesi sonucunda, insan dişilerinde ergenlik yaşının 1970'li yıllara kıyasla düştüğü ortaya çıktı.

Çalışmalardan derlenen bilgiler gösterdi ki, kızlarda ergenliğe girişin ilk klinik göstergesi olan meme gelişimi, 1977 - 2013 arasında ortalama olarak her 10 yılda bir 3 ay daha erken başlamış. İnsan dişileri 1970'lere kıyasla, ergenliğe ortalama 1 yıl daha erken giriyor.
Araştırmanın yazarlarından, Kopenhag’daki Rigshospitalet Hastanesi'nde büyüme ve üreme alanında çalışan Dr. Alexander Busch, bu değişimin sağlık üzerindeki etkilerine yönelik çok fazla araştırma bulunmadığını söyledi. Ayrıca ergenliğin son klinik bulgusu olan menstrual kanamanın erken gerçekleşmesinin, (ilerleyen yıllarda) daha yüksek riskte obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve alerjiyle ilişkili olduğunu belirtti.
Danimarkalı araştırmacılar, bu çalışma için tıp literatürünü tarayarak ergenliğe girişin belirtilerini içeren 30 çalışmayı inceledi. Verileri derleyen araştırmacılar, meme gelişiminin yaklaşık son kırk yılda, istikrarlı bir şekilde daha erken başladığını buldu. Erken meme gelişiminin ortalama yaşı; Avrupa'da 10-11, Orta Doğu'da 10, Asya'da 9-11, ABD'de 9-10 ve Afrika'da 10-13 arasındaydı.

Erken ergenliğin olası nedenleri

Dr. Busch, "Hem üreme hem de metabolizma için gereken hormonları üreten yağ dokuları, hormon sistemimizin önemli bir parçasıdır. Bu yüzden ileri yaşlara uygun olan vücut kitle indeksi, erken ergenliğe girişi tetikliyor.” dedi ve bunu tetikleyen tek şeyin aşırı kilo olamayacağını ekledi. Çevresel kaynaklı, endokrin sistemi etkileyen kimyasallar gibi diğer faktörlerin de ergenliğe giriş yaşını değiştirebileceğini vurguladı. Yapılan çalışmalar DDT ve DDE gibi kimyasalların da erken ergenlikle ilgili olduğunu göstermiştir.
Çalışmanın bulguları, 10 Şubat’ta JAMA Pediatrics dergisinde yayınlandı.
Bu çalışmada bulunmayan New York Mount Sinai’deki Icahn Tıp Fakültesi'nden endokrinolog ve çocuk doktoru Dr. Robert Rapaport ise "Eğer bu araştırmalar, ilk ergenlik menstruasyonu (regl) ve kemik gelişimi gibi diğer değişimler de göz önüne alınarak yapılsaydı daha anlamlı sonuçlara ulaşılabilirdi" dedi. Dr. Rapaport, "alandaki araştırmaların eksikliği düşünüldüğünde, memeleri erken gelişen dişilerde, ilerleyen yaşlarda görülebilecek sağlık riskleri hakkında yorum yapmanın zorluğu konusunda" hemfikir olduğunu açıkladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7331 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
pediatri, gelişim biyolojisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim