Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Kablosuzda kablolu hızı! "TP-Link Archer AX6000 incelemesi"

Bu videoda TP-Link Archer AX6000'i inceliyoruz. 802.11ax destekli router'ın tasarımına, 8 antenli yapısına bakıyor, 4 çekirdekli Broadcom yongası değerlendiriyor, hızını çeşitli testlerle sınıyoruz.
Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla TP-Link’in en hızlı router’ı AX6000. Dolayısıyla en üst segmente oynayan bir cihaz, en üst segmentte ihtiyaçlara sahip kullanıcıların tercih etmesi gerektiğini düşündüğüm bir cihaz.

Kutusu gayet detaylı, daha açmadan cihazın özelliklerine haiz oluyorsunuz zaten. İçinden Router’ın kendisi, 12V 4A yani 48W’lık bir adaptör, RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.

Tasarım. Cidden büyük bir cihaz, yapılı bir cihaz. Üstünde piyano siyahı şeritler var, üstünün büyük bir kısmı havalandırma ızgaralarına ayrılmış. Altında duvara asabilmeniz için gerekli yuvalar bulunuyor. Genel olarak oturaklı, kaslı bir yapısı var, 8 hareketli, TP-Link yüksek performanslı demiş ama kaç dBi belirtmemiş, açılır kapanır anteni ve cihazın toplam kalınlığını görünce zaten bunun içinde fena bir şey var dedirtiyor.

Arkasında 8 tane Gigabit RJ-45 portu var. Şu ana kadar çoğunlukla Switch kullanmak durumunda kaldım, 2 masaüstü bilgisayar, çift portlu 2Gbit NAS, TV, TV bilgisayarım, PS4 derken bu bana tam yetti diyebilirim. WAN portu ise 2.5Gbit, üst segmentte de öyle her zaman gördüğümüz bir şey değil. Bunların dışında güç girişi, güç ve reset butonu var.

Sağında bir tane Tip A bir tane Tip C USB portları bulunuyor, bunlara yazıcı bağlanabilir, 3G/4G dongle bağlanıp bağlantı yedeği alınabilir, en güzeli de harici bir disk bağlayabilir, medya sunucusu haline getirebilirsiniz. Sunduğu hız 4K video paylaşmak için gayet iyi.

Önünde WPS, Wi-Fi ve LED butonu var. LED butonu üstündeki, TP-Link logosu etrafındaki LED’i kapatıyor. Adreslenebilir bir LED şerit var burada, daha önce bir modemde hiç görmemiştim, animasyonlu ve gerçekten güzel, cihaz açılırken mavi dönüyor, bağlantı varsa yeşil, yoksa kırmızı yanıyor ama benim dikkatimi dağıtır derseniz işte o zaman kapatabiliyorsunuz butonuyla.

Cihazın içinde 1.8GHz’e kadar çıkabilen 4 çekirdekli Broadcom bir yonga var, cihaz kalacak olsa soğutucuları söker tam modeline bakardım ama maalesef gidecek. 1GB RAM ile de desteklenmiş, tüketici sınıfında görebileceğimiz tabiri caizse en baba kurulumlardan biri, soğutucuları da öyle, benim yaklaşık 3 yıldır, elektrik kesintisi hariç resetlenmemiş Archer VR2600’ümden biliyorum, TP-Link’in üst segmentte kullandığı soğutma kurulumu yonganın ihtiyacından da fazla.

Bu cihazı özel yapan şey, 802.11ax desteği. 802.11ax’i daha çok Wi-Fi 6 olarak tanıyor olabilirsiniz. 802.11ac standardının haiz olduğu özelliklere sadece 5GHz bandında, 802.11ax’in özelliklerinden hem 2.4GHz hem de 5GHz’de faydalanabiliyorsunuz. Hız anlamında, 802.11ac standardı teorik olarak 867Mbit vaad ediyordu, 802.11ax standardında ise bu 1201Mbit, kağıt üstünde %30’un üzerinde bir artısı var ama 802.11ax’in asıl amacı verimliliği arttırmak.
802.11ac destekli cihazlar MU-MIMO ile 4 sinyal kanalı açabiliyordu, 802.11ax’de 8 kanal açılabiliyor ve 802.11ac’nin aksine çift yönlü, hem indirme, hem de yükleme yapabiliyor bu kanallarda. Dolayısıyla havalimanı, stadyum gibi yerlerde, bunlar ekstrem senaryolar da, fazlaca cihazın olduğu evlerde ve ofis ortamlarında mesela verimi arttırıyor.

Ayrıca, LTE hücresel veri baz istasyonlarında kullanılan bir teknoloji OFDMA destekli, bu da her MU-MIMO hattının 4’e hatta, parçacıklı bir şekilde ayrılmasını sağlıyor, teorik olarak ortalama verimi 802.11ac’nin MU-MIMO’suna göre 4 kat attırdığını söyleyebiliriz.

Kurulumu gayet kolay. Önce ağ şifresi belirliyorsunuz, saat dilimi seçiyorsunuz, bağlantı türü, MAC adresi ayarı, 2.4GHz ve 5GHz bandına şifre koyuyorsunuz ve bu kadar, bitti. Temel ve gelişmiş şeklinde iki arayüzü var. Speed Test uygulaması entegre halde, masaüstü arayüzünde de var, mobilde de var, ya internet mi yavaşladı dediğiniz an kendi arayüzünden test edebilmek güzel. USB paylaşımı kısmından mesela ben 2.5 inç 1TB diskimi bağladım, ayarlarını yapıyorsunuz, FTP üzerinden medya sunucusu olarak paylaşılıyor.
TrendMicro’nun Homecare güvenlik duvarı da entegre ve öyle üyelik yenilemeniz gereken bir şey değil, evebeyn kontrolünde kelime, site engellemesi yapabilirsiniz, çocuklar için internetin kullanılabildiği saatleri girebilirsiniz. Qos var, diyelimki ben masaüstü sistemim öncelikli olsun istiyorum, oyun oynuyorum, seçip oyuna göre veri paketlerini o kullanıcı için önceliğe alabiliyorum.

Detaylı arayüz gerçekten detaylı arayüz, bağlı cihazlar, onların tüm detayları, çekirdekler teker teker yüzde kaç kullanılıyor görebiliyorsunuz, tüm ağ trafiği takip edilebiliyor. Merak edenler için, IPTV var mı, var arkadaşlar. DNS var, ülkemizde lazım oluyor, TP-Link’in kendi servisi de var, NO-IP de var, Dydns de var. Cihaz zaten bir router ama isternirse Access Point, erişim noktası olarak da kullanılabilir isteğe göre. Wi-Fi ayarlarında, AirTime Fairness diye bir ayar göreceksiniz, bu özellik hızı ağdaki en hızlı cihaza ayırma şeklinde özetlenebilir, ağda hem yavaş hem de hızlı cihazlar varsa hızlı cihazlara mani olmasınlar kaynak paylaşımında, bu özelliği açın. PPTP var, L2TP var, port tetikleme var, uzaktan bilgisayarı açabilirsiniz mesela, DMZ var, UPNP var, üst segment bir cihazdan bekleyebileceğiniz her şey var.

2.4GHz bandında 1148Mbit/saniye, 5GHz bandında 4804Mbit/saniyeye kadar potansiyel bir hızı var, 5Gbit’e yakın bir hız, tabii bu hız birden çok cihazla bağlandığınızda elde edebileceğiniz bir hız. Archer AX6000’e çift Gigabit RJ-45 kablosuyla Qnap TS-431P NAS’ımı bağladım, toplam 2Gbit veri çıkışı var.
Masaüstünde 802.11ax, Wi-Fi 6 standardı destekli Asus PCE-AX58BT Wi-Fi adaptörünü kullandım, güncel bir çözüm. 2.4GHz bandında, router ile aynı odada 200Mbit 24-25MB/saniye civarında bir hız aldım, beklediğimden düşük bir hızdı bu. 802.11ac’li yine ASUS PCE-AC88 ile testi tekrarladım, bu sefer 300Mbit 31-32MB/saniye sularını gördü.
802.11ax adaptöre geri dönersek, aynı odada 5GHz’de 900Mbit yani saniyede 108MB, uçuk bir değer gerçekten, neredeyse kabloyla bağlamışım gibi. 3 duvar ardından 75 metre karelik evimin diğer ucuna geçtiğimde ise 2.4GHz’de 100Mbit yani 12MB/saniye civarı, 5GHz’de ise 600Mbit 70MB/saniye civarı bir hız elde ettim ve sinyal gücü oldukça iyiydi.

Menzil anlamında gayet başarılı bir cihaz, antenler boşa değil ama ortama göre performansı değişiklik gösterecektir. Duvarların kalınlığı, ortamdaki elektronik cihazlar, komşularınızın modemleri routerları bile birer değişken faktör. Ayrıca, cihazın tüm potansiyelinden faydalanmak için 802.11ax standardını destekleyen alıcılar kullanmak lazım, gördüğünüz gibi 802.11ac destekli cihazlarla da çalışıyor, geriye uyumluluk var tabii.

TP-Link Archer AX6000. Bu makineyle benim gibi NAS’ınıza yüzlerce GB yedekleme de yaparsınız, mümkün mertebe en düşük gecikme süresiyle oyun da oynarsınız, bir değil birkaç cihaza 4K görüntü aktarırsınız, en önemlisi de bunların hepsini bir sürü alıcı cihaz bağlıyken yapabilirsiniz. Stabilite anlamında Broadcom yonga deyince zaten başka bir şey söylemeye gerek kalmıyor, ben şahsen bir Qualcomm bir de Broadcom’a güvenirim modem ve router’da. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla 2250TL civarında fiyatı, güncel fiyatına kendiniz mutlaka bakın ama tepe model, tepe fiyat, burada aksi bir şey yok, herkesin alması gereken, herkese hitap eden bir router değil. Archer AX6000, “piyasadaki en iyi, en hızlı router’lardan birini almak istiyorum” dediğinizde karşınıza çıkan, tercih listenizde bulunabilecek bir ürün.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim