Anlık Bildirim

Japonya, Fukuşima nükleer santralinde biriken radyoaktif suyu ne yapacağını tartışıyor

Fukuşima nükleer santrali kazası sonrasında oluşan radyoaktif suyun depolandığı alan alarm sinyalleri veriyor. Depolama işini üstlenen şirket üç sene içinde alanda yer kalmayacağını belirtti.

Japonya, Fukuşima nükleer santralinde biriken radyoaktif suyu ne yapacağını tartışıyor Tam Boyutta Gör

Japonya’da 2011 yılında meydana gelen ve yaklaşık 6 dakika süren 9.1 şiddetindeki deprem, ülkenin altyapı ve tesislerine çok ciddi hasarlar vermişti. Depremden etkilenen en önemli tesislerden biride Fukuşima Daiichi nükleer enerji santraliydi. Deprem sonucu meydana gelen Tsunami sonrası santralin üç reaktöründe erime meydana gelmiş ve reaktörlerden çevreye radyoaktif su sızmış ve bu su yağmur ile yeraltı suları ile karışmıştı.

Depremin üzerinden geçen yaklaşık sekiz buçuk yıllık süre zarfında kirli suyu belli ölçüde temizleyen ve santral bölgesinde bulunan tanklarda depolayan şirket, karamsar bir haber verdi. Şirket yetkililerine göre üç yıl içinde radyoaktif suyu depolayacak alan kalmayacak.

1 milyon tondan fazla kirli suyu yaklaşık 1.000 adet tankta depolayan Tokyo Elektrik Şirketi yaptığı açıklamada, daha fazla depolama tankı inşa edileceğini ancak elde edilecek maksimum kapasitenin 1.37 milyon ton olduğunu ifade etmiş. Şirkete göre maksimum kapasiteye 2022 yılının yaz aylarında ulaşılacak.

Çözüm önerileri bile korkutucu 

Söz konusu tarihten sonra radyoaktif suyla ilgili izlenecek hareket tarzlarını belirlemek üzere bir araya gelen yetkililer ise bazı çözüm önerileri sunmuş durumda. Çözüm önerileri, radyoaktif suyun; Pasifik Okyanusuna pompalanması, buharlaştırılması veya yerin derinliklerine verilmesi alternatifleri arasında şekillenmiş durumda. Bilim insanlarına göre hepsi birbirinden korkunç olan önerilerin en mantıklısı ise suyun okyanusa pompalanması olarak görülmüş.

Suyun okyanusa pompalanması fikri ise bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmış. Halk, böyle bir çözümün bölgedeki balık ve tarım endüstrisinin sonunu getireceğine inanıyor.

Bazı bilim insanları da bölge halkıyla aynı fikre sahip olduklarını ifade etmiş. Bunlar biri olan ve Tokyo Üniversitesinde görev yapan Prof. Naoya Sekiya yaptığı açıklamada, “Fukuşima’nın yeniden inşasından bahsettiğimiz şu günlerde sorulması gereken soru, bölge halkının hayatlarını hiçe sayarak rektörün devreden çıkarılması işlemlerini hızlandırmalı mıyız olmalıdır. Sorun sadece bilimle ilgili değil.” ifadelerini kullanmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13924 kez okundu.
38 kişi, toplam 40 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nükleer santral, nükleer reaktörler ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim