Anlık Bildirim

Honda'nın ünlü robotu Asimo emekli oluyor

İki ayak üzerinde yürüyebilen ilk robot olan Asimo artık geliştirilmeyecek. Honda, Asimo projesini sonlandırıp Asimo'daki teknolojileri farklı araçlar üzerinde kullanmak istiyor.

Honda'nın ünlü robotu Asimo emekli oluyor Tam Boyutta Gör

Robot denilince akla ilk gelen ve insansı robot kavramıyla özdeşleşen robot şüphesiz Asimo'dur.  Deneysel modelleri 80'li yıllarda geliştirilen iki ayak üzerinde yürüyebilen versiyonu ise 2000 yılında sunulan Asimo uzun yıllar boyunca robot geliştirme çalışmalarının odağında olurken pek çok neşeli anıyı da hafızalarımıza kazıdı. İki ayak üzerinde yürüyebilen ilk robot unvanını elinde tutan Asimo'nun; Barack Obama'yla futbol oynaması, dans ederken sergilediği figürler ve merdiven çıkarken düşmesi uzun süre hafızalarımızda tazeliğini koruyacak ancak ilerleyen yıllarda Asimo'nun yeni versiyonlarını göremeyeceğiz.


Yıllardır güncellenmemişti  

Nikkei Asia'nın haberine göre Honda, Asimo'nun geliştirilmesine yönelik çalışmaları durdurma kararı aldı. Son olarak 2011 yılında otonom hareket yeteneği ve yapay zeka desteği kazanması için elden geçirilen Asimo, o tarihten beri herhangi bir önemli yeniliğe konu olmamıştı. Yani aslında uzun süredir Honda'nın pek de üzerine düşmediği ikonik robotun geleceği tartışmalıydı. Alınan kararla birlikte ticari bir ürün olarak da geleceği belirsiz olan Asimo'nun fişi tamamen çekilmiş oldu.


Tabi Honda'nın bu kararı Asimo'ya veda edeceğimiz anlamına geliyor ancak Asimo'da kullanılan teknolojiler farklı araçlarla karşımıza çıkmaya devam edecek. Örneği Asimo'nun dengeli bir şekilde yürümesini sağlayan sistemler Honda'nın yürümekte zorlanan bireyler için geliştirdiği Walking Assist isimli cihazda kullanılabilir. Öte yandan şirket Asimo projesini sonlandırıyor olsa da halen çok sayıda robot geliştiriyor. Asimo'daki teknolojilerin bu robotlarda kullanılması bekleniyor.


İnsanların gözü önünde ilk kez 2005 yılında yürüyen Asimo, 2007 yılında ABD topraklarına ayak basmıştı. 2011 yılındaki güncellemenin ardından çok daha yetenekli hale gelen robot; görüş alanındaki birden fazla nesneyi ayırt edebiliyor, nesnelerin uzaklığını ve yönünü anlayabiliyordu. 54 kilogram ağırlığında, 130 cm yüksekliğinde olan Asimo, bedenindeki sensörler yardımıyla otonom olarak hareket edebiliyordu. 51.8 V lityum iyon pilden güç alan Asimo, 1 saat boyunca çalışabiliyordu.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5201 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
robot, honda ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim