Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Hem router hem modüler Wi-Fi? "Keenetic Air incelemesi"

Bu videoda Keenetic Air router'ı inceliyoruz. Tasarımı, yapısı ve girişi çıkışlarını değerlendiriyor, bileşen detaylarına iniyor, kurulumunu yapıp farklı senaryolardaki hızını test ediyoruz.
Beyaz-mavi temalı oldukça güzel, oldukça detaylı bir kutusu var, temel özellikleri dışındaki şeylere de hakim olabiliyorsunuz.

İçerisinden router’ın kendisi, adaptörü ve kısa bir RJ-45 kablosu çıkıyor. Ürün 3 yıl garantili, servis numarasıyla sitesinden giriş yaparsanız ek 1 yıl daha garanti süresi kazanıyorsunuz, kıyaslayınca güzel bir avantaj.

Küçük bir cihaz, herhangi bir yüzey üzerinde veya duvarda sırıtacak boyutlarda değil. Beyaz-gri teması bence sade ve şık, bu burada olmadı dedirtmez diye düşünüyorum. Daha iyi menzil ve stabilite için biraz kalın görünen ama amfili 4x5dBi’lık bir anten kurulumu var, rakiplerinde de olduğu gibi çıkarılabilir değiller, yönlendirilebiliyorlar.

Üstünde durum LED’leri, Wi-Fi butonu,  sağında solunda ve altında havalandırma ızgaraları var. Etiketinde gerekli bilgiler ve hızlı eşleştirme için QR kodu bulunuyor.

Arkasına geçtiğimizde 4 tane 100Mbit RJ-45 portunu görüyoruz, modem+router şeklinde mesela internet bağlantısı paylaşmak için yeterli, medya sunucusu gibi şeyler bağlamayı planlıyorsanız Gigabit portlu cihazlara bakılabilir. Rakiplerinden farklı olarak bir mod ayarı var, router, adaptör, genişletici ve erişim noktası geçişini anlık olarak yapabiliyorsunuz.

İçindeki donanımlara geldiğimizde MediaTek MT7628 yongasını görüyoruz, tek çekirdekli, 580MHz hızında çalışıyor. 64MB RAM ve 16MB sistem için ayrılmış bellekle geliyor. İşletim sistemi yedekli, güncelleme esnasında elektrik kesildi diyelim, yedek sistemden çalışmaya devam ediyor.

Kurulumu oldukça basit. Öncelikle kutusu, masaüstü arayüzü, mobil arayüzü, evet Android ve iOS’lu telefonlarla kontrol edebilmeniz için bir uygulaması var, hepsi Türkçe. Kullanıcı adı ve şifre belirliyorsunuz, sonrasında bağlantı yöntemi seçimi, sadece internetse internet, IPTV istiyorsanız ki destekli, buradan seçiyorsunuz, VLAN, MAC ve IP ayarı, internet bağlantı türü seçimi ve bitti. Cihazın güncellemesi varsa arayüze geçmeden önce güncellemeyi yapıyor.

Anasayfada sistem durumunu görüyorsunuz, o an ağ, işlemci, RAM kullanımı nedir buradan öğreniyorsunuz, detaylı grafikler için ağ trafiği görüntüleme var. Ev ağı ayarlarından sinyal gücü seviyesini ayarlayabilirsiniz, maksimum iletimi de açtım ben testlerimi yaparken. Misafiriniz veya misal veriyorum yeni taşınan komşu için misafir ağı açılabiliyor.

Wi-Fi mesh Sistemi Keenetic tarafında önemli bir konu. Sinyal tekrarlayıcılarla genişlettiğiniz bir ağda ağın sınırlarından çıkarken manuel olarak, elle tekrarlayıcıya geçmeniz icap edebiliyor. Mesh Wi-Fi sistemlerinde ise baz istasyonlarındaki gibi kaynağın sınırlarından çıkarken sistem bunu anlıyor ve sizi en yakın diğer kaynağa bağlantıyı koparmadan bağlıyor.
Keenetic’in Mesh Wi-Fi sistemine istediğiniz bir diğer Keenetic cihazı bağlayabiliyorsunuz, misal veriyorum Keenetic Extra DSL’i router moduna lıyorsunuz, Keenetic Air’ı da genişletici moduna, butonları üzerinden veya önce kabloyla bağlayıp arayüzünde eşleşmeyi sağlıyorsunuz sonra menzili genişletme istediğiniz yere taşıyorsunuz.

VPN var, DNS var, SafeDNS ve AdGuard DNS seçeneklerini görüyorsunuz, güvenlik duvarı var, kurallar belirleyebiliyorsunuz. Port yönlendirme var, routing var ve en güzel özelliklerinden biri KeenDNS, ücretsiz bir domain almanızı sağlıyor, uzaktan erişim için çok çok önemli bir avantaj.

Diğer Keenetic cihazlar gibi buda KeeneticOS ile geliyor, gördüğünüz gibi arayüz hem sade hem kullanışlı ve dediğim gibi Türkçe, içinde kaybolmazsınız. İsterseniz otomatik güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Bulut servisini de buradan açın, telefonla kontrol pratik bir şey sonuçta, ille de PC başına geçmenize gerek yok. Bu arada, Wi-Fi butonuna hızlı, çift veya uzun basarak farklı görevler yerine getirmek, butonu özelleştirmek mümkün.

KeeneticOS’in en önemli özelliği modüler yapıda olması, istediğiniz bileşeni silin, yükü azaltın, istediğinizi yükleyin. Packet capture, paket yönetimi için, IP-IP tünelleme, UPnP, Webdav, SSTP VPN, L2TP VPN, IPSec VPN, DDNS gibi bileşenler yüklenebiliyor mesela. Yalnız bellek 16MB, öyle hadi hepsi lazım hepsini yükleyeyim diyemiyorsunuz, gerçekten lazımlıları yükleyin.

Keenetic, yeni yazılım güncellemesi ile asimetrik hız sınırlandırmayı da destekliyor. İndirme ve yükleme yönünde farklı cihazlara farklı hızlar atayabiliyorsunuz. 

802.11ac standardında, 2.4GHz ve 5GHz çift bant yayın yapıyor yani. 2.4GHz bandında 300Mbit, 5GHz bandında 867Mbit/saniyeye kadar hızdan bahsedilmiş. WPA3 güvenlik protokolüne haiz, WPA2’nin nasıl kırılacağı şeklinde rehberler yayınlanır oldu, dolayısıyla güncel protokol WPA 3 önemli.

Bu hızları gerçek dünya testleriyle teyit ettik tabii. Portların hızı ölçüsünde 2.4GHz bandında Keenetic Air ile aynı odada 60-90Mbit arasında yani 7.5-11MB/saniye arası, 5GHz bandında 100Mbit civarı yani 12.5MB/saniye. 75 metre/karelik evde 3 duvar ardından 2.4GHz bandında 30-40Mbit 3.75-5MB/saniye, hız düşüyor ama sinyal gücü düşmedi, 5GHz bandında ise yine 100Mbit civarı yani 12.5MB/saniye ama sinyal gücü yarı yarıya düştü ki 5GHz bandı için gayet normal bir şey.
Bunlar bizim ortamımızda elde ettiğimiz sonuçlar, sizin bu tür kablosuz cihazları kullandığınız ortamdaki elektronik cihazların sayısı, oluşturdukları elektromanyetik alan, duvarların sayısı ve kalınlıkları alacağınız performansı olumlu ya da olumsuz etkileyecektir

Güç tüketimi oldukça düşük bir cihaz, tam yük altında 4W’ı geçmiyor, mütevazı yongadan da beklediğim gibi. Stabilitesi anlamında kullandığım 1 aylık süre boyunca reset atma ihtiyacı hissetmedim, boğulduğu, yorulduğu olmadı, cihaza tutunca sadece ılımış diyorsunuz.

Keenetic Air. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 300TL civarı, Dolar-TL dalgalı, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Bütçesi neticesinde giriş segmenti ihtiyaçlara cevap verebilecek bir router, belleği abileri gibi yüksek değil, fiyatı da öyle ama abileriyle aynı işletim sistemine sahip. Keenetic Air modem+router gibi bir kurulumda da görev alır, Mesh Wi-Fi sisteminin bir parçası, bir modülü de olur, hatta belki de buna daha uygun. Yüzlerce metre/karelik bir alanda kullanacaksınız diyelim, Extra DSL artı ölü noktaları kapatacak kadar Keenetic Air, neden olması. Artısıyla eksisiyle artık Keenetic Air’ın özelliklerine haizsiniz, bundan sonra karar sizin.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim