Anlık Bildirim
Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, ilkini 2006 yılında yayınladığı teknoloji devlerinin çevrecilik uygulamalarına ilişkin son raporunu paylaştı. Günümüzde kullanılan yenilikçi teknolojilerin arkasında halen 19.yüzyıldan kalma enerji kaynakları, tehlikeli madencilik uygulamaları ve kimyasalların yer aldığını belirten raporda Amerika, Avrupa ve Asya'daki en büyük akıllı telefon/tablet üreticileri, bilgisayar üreticileri ve internet devlerine yer verildi. Fairphone, Apple, Dell, HP, Lenovo, Microsoft, Acer, LG, Sony, Google, Huawei, Samsung, Amazon, Oppo, Vivo ve Xiaomi ile ilgili değerlendirmelerin yer aldığı raporda Greenpeace genel olarak şirketlerin hayal kırıklığı yarattığına dikkat çekti.


 

Şirketlerin yenilenebilir enerjiye ilişkin taahhütlerini yerine getirmediklerini, yeni hedefler koymaktan çekindiklerini ve tamamen yenilenebilir enerji kullanımına sıcak bakmadıklarını kaydeden rapor, global alanda başarılı işler yapan 17 şirketin büyük bir kısmının ürünlerinde geri dönüştürülebilen materyaller kullanmadığını ve kimyasallara yer verdiğini belirtiyor. Raporda 17 şirket; enerji kullanımı, ürünlerinde kullanılan kaynaklar ve kimyasal madde kullanımını esas alan bir değerlendirmeye tabi tutularak çevrecilik sıralamasına koyulmuş durumda. İlk sırada Fairphone'un son sırada ise Xiaomi'nin yer aldığı çevrecilik sıralamasına yakından bakalım.


Listenin ilk sırasında yer alan Fairphone, dünya genelinde yüksek satış adetlerine ulaşamamış olan bir akıllı telefon üreticisi. Tabi şirketin çok fazla telefon satmak gibi bir amacı olmadığını da eklemek gerek zira Fairphone, insanların çevreye en az zarar veren ürünlerle imal edilen ve tamiri son derece kolay olan akıllı telefonlar kullanmasını amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda uzun yıllar boyunca kullanılabilecek akıllı telefonlar üreten Fairphone; enerji kategorisinde B, kaynaklar kategorisinde A(-) ve kimyasal kategorisinde ise B(-) notunu alarak Greenpeace tarafından 17 şirket arasından en çevreci şirket olarak seçilmiş.


Apple Ciddi Hedefleri İle Dikkat Çekiyor 

Listede ikinci basamakta ise son yıllarda yenilenebilir enerjiye verdiği ağırlık ile dikkat çeken Apple bulunuyor. Apple'ın veri merkezlerinin tamamının yenilebilir enerjiden güç aldığını belirten rapor şirketin ayrıca 17 şirket arasında, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçmeyi hedefleyen ve bu hedefi gerçekleştirmek için enerji tedarikçileri ile görüşmeler yapan tek şirket olduğunun altını çizmiş. 2014 yılında montaj tesislerinde benzen ve n-hekzan kullanımını yasaklayan Apple, enerji kategorisinde A(-) notunu alarak bu alanda ilk sıraya yerleşse de kaynak kategorisinde C, kimyasal kategorisinde ise B notunu alıp genel sıralamada ikinci sırada yer alıyor.


Dünyanın önde gelen bilgisayar üreticilerinden Dell ise özellikle ürünlerinde kullandığı malzemeleri detaylıca paylaşıp ürünlerinde geri dönüşüm sonrası elde edilen maddeler kullandığı için raporda övgü alan ender şirketlerin arasına girmeyi başarmış. Listenin üçüncü sırasında bulunan Dell'i sırasıyla, diğer önemli bilgisayar üreticileri HP ve Lenovo takip ediyor. Microsoft ise Surface serisinde çok güçlü bir yapıştırıcı madde kullandığı için listede altıncı sırada yer aldı. Greenpeace, bilgisayar ve akıllı telefonlardaki malzemeleri detaylıca analiz edebilmek için iFixit ile çalıştığını ürünlere onarılabilirlik durumuna göre 0 ile 10 arasında puan veren iFixit'in Surface serisine 1 puan verdiğini kaydetti.


Samsung'a ''Yetersizlik'' Eleştirisi  

En büyük akıllı telefon üreticisi konumunda bulunan ve ekran, yarı iletken ve bellek yongası üretiminde dünyanın sayılı şirketlerinden olan Güney Koreli Samsung ise teknoloji dünyasındaki güçlü konumuna rağmen iklim değişikliği ile mücadelede pek çok şirketin gerisinde kaldığı için raporda ciddi eleştirilere maruz kalmış. Karbon salınımını azaltmak için ciddi bir hedef belirlemeyen ancak her yıl mutlak emisyon miktarını yüzde 10 ile 15 arasında artıran şirket çevrecilik listesinde 13.sırada kendisine yer bulabilmiş. 


Listenin sonlarında ise her yıl milyonlarca akıllı telefon satan Çinli akıllı telefon üreticileri Oppo, Vivo ve Xiaomi yer alıyor. Bütün kategorilerde F notunu alarak son 3 sırayı paylaşan bu şirketler, Greenpeace ekibiyle bir araya gelmeyi ve çevresel performanslarıyla ilgili bilgi paylaşmayı reddetmiş. Bu üç şirket hakkında çok az bilgi edinebilen Greenpeace ise elde ettiği bilgiler ışığında Xiaomi 17.sırada olmak üzere Çinli üreticileri çevrecilik listesinin sonuna yerleştirmiş.


Tabi bir diğer Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei burada ayrı tutmakta fayda var. Huawei ürünlerinin üretimi esnasında ortaya çıkan karbon salınımı ile ilgili bilgi paylaşmayı reddetse de diğer Çinli akıllı telefon üreticilerinin aksine pek çok noktada Greenpeace'e açıklamalarda bulunmuş. 2016 yılından itibaren ürünlerinde PVC ve berilyum gibi bileşenleri kullanma konusunda sınırlamalar getiren Huawei, 11.sırada yer alıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim