Anlık Bildirim

Google'dan Çinli e-ticaret devine 550 milyon dolarlık yatırım

Google, Çin'in en büyük ikinci e-ticaret firması olan JD.com'a 550 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket bu hamlesiyle büyüyen Asya pazarında elini güçlendirmek istiyor.

Google'dan Çinli e-ticaret devine 550 milyon dolarlık yatırım
 

Çinli e-ticaret şirketleri denildiğinde akla gelen ilk şirket Alibaba olsa da ülkedeki bir diğer e-ticaret şirketi JD.com son yıllarda büyük bir çıkış yakalamış ve Alibaba'ya bir hayli yaklaşmış durumda. Bu durumun en büyük ispatını geçtiğimiz yıl kasım ayında gördük. Çin'de alışveriş çılgınlığının yaşandığı 11 Kasım Brkarlar Günü'nde Alibaba 24 saat içinde 25.3 milyar dolarlık satış yaparken aynı süre zarfında JD.com ise 19.4 milyar dolarlık satış yapmayı başarmıştı. Şirketin ulaştığı bu ciddi büyüme görünen o ki Google'ın da dikkatini çekmiş zira Google yakın bir tarihte JD.com'a yarım milyar doların üstünde yatırım yapacak.


İlişki, yatırımla sınırlı değil 

Google'ın yaptığı açıklamaya göre şirket önümüzdeki günlerde JD.com'dan 550 milyon dolar değerinde hisse satın alacak. Ayrıca iki şirketin ilişkisi bu yatırımla sınırlı kalmayacak; Google Alışveriş hizmetinde JD.com'a ait ürünler tanıtılarak iki şirket arasındaki iş birliği artırılacak. Google'ın sunduğu hizmetler Çin hükümetinin uyguladığı internet sansürüne maruz kalıyor. Yani Çin'deki kullanıcılar arama motoru ve mail hizmeti de dahil olmak üzere Google servislerinden faydalanamıyor ancak bu ciddi yatırım Google'ın, e-ticaret üzerinden Çin pazarına girebileceği şeklinde yorumlandı. Şirketten gelen açıklama ise şu an için böyle bir hamlenin söz konusu olmadığı yönünde.


 

Tabi Google her ne kadar doğrudan e-ticaret sahnesinde boy göstermese de şirketin son günlerde attığı adımlar, bu alandaki operasyonları uzaktan izlemekle yetinmeyeceğini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Carrefour ile iş birliği yapacağını duyuran Google bu iş birliği anlaşması uyarınca kullanıcıların Google Alışveriş üzerinden Carrefour'daki pek çok ürünü satın alabileceğini açıklamıştı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim