Anlık Bildirim

Google, Safari'de varsayılan arama motoru olabilmek için milyarlarca dolar ödüyor

Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olmak isteyen Google, Apple'a her yıl yüklü ödeme yapıyor. Goldman Sachs analistine göre ödeme miktarı bu yıl 9 milyar dolara ulaştı.

Google, Safari'de varsayılan arama motoru olabilmek için milyarlarca dolar ödüyor Tam Boyutta Gör
 

Günümüzde internette yapılan aramaların yüzde 80'inden fazlası Google'ın arama motoru üzerinden yapılıyor. Bu yüksek oran Google'ın arama motoru olarak rakipsiz olduğunu düşünmenize neden olabilir ancak bu orana ulaşmak için Google her yıl ciddi ödemeler yapıyor. Cihaz üreticileri ile anlaşma imzalayıp cihazlarda Google'ın varsayılan arama motoru olmasını sağlayan şirket geçtiğimiz yıl internetten elde ettiği gelirin yüzde 11'ini cihaz üreticilerine ödemişti. Varsayılan arama motoru olabilmek için her geçen yıl daha fazla para ödeyen şirket en fazla ödemeyi ise Apple'a yapıyor.


Her yıl milyarlarca dolar ödüyor 

iOS 11 ile birlikte Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olarak tamamen Google'a yer veren Apple'ın Google'dan bunun karşılığında ne kadar ödeme aldığı kesin olarak belli değil. İki şirket arasında her yıl yenilenen bir anlaşma olsa da bu anlaşmalar kamuoyuyla paylaşılmıyor. İki şirket arasında bilinen tek anlaşma 2014 yılına ait. O yıl, Google'ın ödeme yaptığını bildirmek için mahkemeye başvuran Apple, Google'ın toplamda 1 milyar dolar ödediğini belirtmişti. O tarihten sonraki ödeme miktarları ise analistlerin çalışmalarına dayanıyor. 


Goldman Sachs analisti Rod Hall tarafından düzenlenen rapora göre Google'ın Apple'a yaptığı ödemeler 2014 yılından beri düzenli olarak artış gösterdi. Bu yıl Google'ın, Safari'de varsayılan arama motoru olmak için Apple'a 9 milyar dolar ödediğini belirten analist, önümüzdeki yıl ise bu miktarın 12 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Araştırma şirketi Bernstein'den analist Toni Sacconaghi ise Google'ın Apple'a geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar ödediğini tahmin ediyor. İki analistin raporları da gösteriyor ki ödenen miktar net olmasa da Google, Apple'a her yıl milyarlarca dolar ödüyor. Üstelik bu ödeme her geçen yıl artıyor.


Tabi Google'ın her geçen yıl artan bu ödemelere katlanmasının temel nedeni şirketin arama motoru sayesinde önemli bir kazanca ulaşıyor oluşu. Şirket günümüzde otonom otomobilden mobil işletim sistemine kadar farklı kategorilerde ürün sunuyor olsa da Google'ın ana kazanç kapısı halen reklam gelirleri. Şirket, Safari'de varsayılan arama motoru olarak iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarına ulaşarak reklam gelirlerini artırmak istiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6252 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, arama motoru ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim