Anlık Bildirim

Google, Pentagon'a bulut depolama hizmeti sunmayacak

ABD Savunma Bakanlığı'nın 10 milyar dolarlık bulut depolama ihalesinde teklif sunmaktan vazgeçti. Şirket, projenin Google'ın etik ilkelerine aykırı olduğunu düşünüyor.

Google, Pentagon'a bulut depolama hizmeti sunmayacak Tam Boyutta Gör
 

Bu yılın başında, Google'ın ABD ordusu tarafından kullanılan drone'lara yapay zeka desteği sağlayacağı ortaya çıkmıştı. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen Project Maven isimli program kapsamında Google, drone'ları hedef izleme ve istihabrat sağlama noktalarında eğiterek daha güçlü hale getirmeyi hedefliyordu. Bununla birlikte Google çalışanları bu duruma isyan etti ve binlerce çalışan şirket CEO'su Sundar Pichai'ye mektup yazarak ''Google'ın savaş işine girmemesi gerektiğini'' dile getirdi.


JEDI için teklif sunmayacak 

Bu mektubun ardından Savunma Bakanlığı ile olan sözleşmesini yenilemeyeceğini duyuran Google, etik ilkelerini göz önünde bulundurarak önemli bir karar daha aldı. ABD Savunma Bakanlığı, kurum içi verileri ve işlem gücünü bulut ortamına taşımak için başlattığı JEDI isimli program kapsamında bulut depolama hizmeti sunan şirketlerden teklif alma sürecini başlatmıştı. Programa uygun görülen şirketle 10 milyar dolarlık sözleşme imzalayacak olan Bakanlık; Microsoft ve Amazon gibi bulut sektöründe başı çeken şirketlerin yanı sıra rakiplerini yakalamak adına bu fırsatı değerlendireceğini düşündüğü Google'dan da teklif bekliyordu. Google ise JEDI programı için teklif sunmayacağını açıkladı.

Projeyle ilgili bazı noktaların yetkililer tarafından detaylandırılmadığını belirten Google, bu nedenle projenin şirketin etik değerlerine aykırı olduğunu ve şu aşamada teklif sunamayacağını belirtti. Şirket ayrıca sözleşmenin, hükümet verilerini depolamak için sahip olduğu sertifikanın da kapsamı dışında olabileceğini belirtti. 


Bu yıl mart ayında hükümet verilerini depolayabilmek adına sertifika alan Google, 10 milyar dolarlık sözleşmeyle hem rakiplerini yakalamak hem de Savunma Bakanlığını büyük şirketlerle yaptığı pazarlama çalışmalarında kullanmak istiyordu. Project Maven projesine katıldığı için sert bir şekilde eleştirilen şirket yapay zeka kullanım ilkelerine bu kez özel bir hassasiyetle yaklaşmış gibi görünüyor. Google JEDI programına teklif sunmaktan vazgeçse de hükümet ve diğer federal organlara altyapı desteği sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim