Anlık Bildirim

Geçen yıl grafik pazarında AMD ve madenciler kazandı

Kripto paraların büyük bir yatırım aracı haline gelmesi ekran kartı pazarını derinden etkiliyor. Ürünlerin karaborsaya düştüğü bir dönemde madenciler milyonlarca ekran kartına sahip oldu.

Son dönemde sanal madenci akınının grafik pazarında büyük bir sıkıntıya sebep olduğu bir gerçek. Orta halli bir oyun sistemi kurmak isteyenlerin bile zorlandığı pazarda merak edilen satış rakamları belli oldu.

Madencilere ne kadar ekran kartı satıldı?

Jon Peddie Research tarafından yapılan araştırmaya göre geçen yılın son çeyreğinde toplam grafik birimi satışlarında yüzde 1.5 düşüş yaşandı. Araştırma satış sayılarına göre yapıldığı için pazarda Intel yüzde 67.4 pay ile lider durumda. Çeyrek bazda yüzde 2 civarında düşüş var.

Nvidia ise satışlardan yüzde 18.4 pay almış ancak yüzde 6 civarında düşüş yaşamış. Son çeyreğin tek kazananı AMD. Firma payını yüzde 8 oranına arttırırken bunu da yükselen madencilik trendine borçlu.

2017 genelinde ise madencilere satılan ekran kartı sayısı 3 milyonu geride bıraktı. Bunların toplam değeri ise 777 milyon doları buldu. Ekran kartları hem özel tasarım şeklinde hem de standart oyuncu ürünleri şeklinde satılıyor.

Madencilerin büyük ilgisi, düşen pazarda bağımsız masaüstü ekran kartı satışlarının yüzde 9 oranında artmasını sağladı. Bunda elbette oyuncu donanımları segmentinin yükselişte olması da etkili. Masaüstü entegre, dizüstü entegre, dizüstü harici ekran kartı segmentleri ise düşüşe devam etti.

Bu yıl yine madencilik ve oyuncu donanımları satışları ile masaüstü bağımsız ekran kartı segmentinin yükselmesi bekleniyor. Diğer taraftan ekran kartı ortalama fiyatlarının da artacağı düşünüldüğünde AMD ve Nvidia’nın asıl çekişmeyi yaptığı gelir grafiklerinde önemli bir yükseliş yaşanacağı tahmin ediliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim