Anlık Bildirim

Geç saatte yemek yemeyi sevenler dikkat! Kanser riski %20 artıyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nde görevli bilim adamları tarafından yapılan çalışmaya göre, gece geç saatte yemek yiyen ve yemekten hemen sonra uyuyan kişilerde kanser riski %20 daha yüksek.

Her yıl milyonlarca insanın hayatını etkileyen ve bir o kadarının da ölümüne sebep olan kanser, tıp dünyasının araştırdığı başlıca konular arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Kanser hakkında günümüze dek çok sayıda araştırma yapıldı. Bu araştırmaların birçoğu da gıda ve kanser ilişkisi üzerineydi. Bu araştırmalar obezitenin kanser riskini arttırdığını açıkça ortaya koymuştu.
Geç saatte yemek yemeyi sevenler dikkat! Kanser riski %20 artıyor
 

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, yaptıkları son çalışmayla, ilk kez yemek saatiyle kanser arasındaki ilişkiyi incelediler. International Journal of Cancer’da yayınlanan çalışmaya göre, akşam saat 9’dan önce yemek yiyen ya da akşam yemeğini yedikten sonra uyumak için en az iki saat bekleyen kişiler, geç yemek yiyen ya da yedikten sonra hemen yatan kişilere kıyasla prostat / meme kanserine %20 daha az yakalanıyorlar.

Araştırmada meme ve prostat kanserine odaklanılmasının sebebi dünya üzerinde en çok görülen kanser türleri olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca eski çalışmalar, bu iki türün biyolojik saat ve gece vardiyasıyla en yüksek ilişkiye sahip kanser türleri olduğunu ortaya koymuş durumda.

Bu verilerden yola çıkan araştırmacılar, İspanya genelinde 621 prostat ile 1.205 meme kanseri vakasını, kontrol grubu olarak da sağlıklı 872 erkek ve 1.321 kadın bireyi çalışmaya dahil etmişler. Katılımcılara, yemek düzenleri ve saatleri, uyku alışkanlıkları, kanser önleyici önerilere ne derece bağlı kaldıkları gibi sorular yönelten bilim adamları, yemek düzenine ve önerilen günlük ritme göre hayatını düzenleyenlerin daha düşük kanser riski taşıdıklarını tespit etmişler.

Araştırmacılardan Dora Romaguera, yeme ve uyku düzeninin kanser riskini neden azalttığına ilişkin daha fazla çalışma yapılması gerektiğini, elde edilen verilen ışığında bu faktörlerin gıda metabolizmamızı etkilediğini söylemenin mümkün olduğunu, nitekim hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde de, yemek saatlerinin gıda metabolizması ve genel vücut sağlığı üzerinde ciddi etki ettiğinin görüldüğünü vurguluyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3574 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kanser, Sağlık ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim