Anlık Bildirim

Fransa’dan Uzay Kuvvet Komutanlığı atağı

Fransa, askeri uzay kuvvet komutanlığı kuruyor. NATO'nun uzayı bir savaş alanı olarak tanımlamaya hazırlandığı döneme denk gelen açıklama, ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yapıldı.

Fransa’dan Uzay Kuvvet Komutanlığı atağı Tam Boyutta Gör

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ulusal bayramı Bastille Günü öncesinde yaptığı bir konuşmada, ülkesinin hava kuvvetleri bünyesinde ulusal askeri uzay kuvvet komutanlığı kuracağını açıkladı.

14 Temmuz’da icra edilen "Bastille Günü" geçit töreni öncesi ağırladığı Fransız Silahlı Kuvvetleri personeline yaptığı konuşmada Macron, "Eylül ayı içinde uzay kapasitemizin gelişmesini ve güçlendirilmesini sağlamak maksadıyla hava kuvvetleri bünyesinde büyük bir uzay komutanlığı kurulacak ve birliğin adı da 'hava ve uzay kuvvetleri' olacak." açıklaması yaptı. Yeni doktrin ile ilgili Macron ayrıca “gerçek bir ulusal güvenlik sorunu maksadıyla” ifadelerini kullanmış. Uzay komutanlığının kurulmasıyla birlikte Fransa’nın savunma kabiliyetinin artırılacağını söyleyen Macron, böylelikle ülkenin uzaydaki uydularının daha iyi korunacağını da sözlerine eklemiş.

Fransa’nın uzaydaki hazır bulunuşluk seviyesini artırmak istemesi; ABD, Çin ve Rusya’nın bölgeye yaptığı yüksek miktarda yatırım ve ilgiye karşı bir hamle yorumlarına neden oluyor.

Gözlemciler; casus uydular, konum izleme ile engelleme, iletişim ve siber saldırı konularının da dâhil olduğu askeri faaliyetlerin uzaydan yönlendirilecek şekilde Dünya’nın yörüngesinde kurulmakta olduğunu gözlemliyorlar.

CSO-1 Askeri Gözlem Uydusu 

Fransa’nın 2019 ve 2025 arası askeri harcama planında uzay savunmasına ayırdığı, 3,6 milyar euro’luk bir bütçesi bulunuyor. Bu tutarın Fransa’nın CSO askeri gözlem ve Syracuse iletişim uydularının yenilenmesini, üç adet CERES elektromanyetik izleme uydusunun fırlatılmasını ve GRAVES adlı mekânsal radar gözetleme sisteminin modernizasyonunu kapsadığı paylaşılan bilgiler arasında yer almış.

Son olarak, Macron tarafından yapılan uzay komutanlığı kurulacağı açıklamasının Kuzey Atlantik Paktı Teşkilatı’nca (NATO) “uzayın bir savaş alanı” olarak tanımlanmaya hazırlandığı döneme denk geldiğini hatırlatalım.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5527 kez okundu.
8 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay silahı, uzay kuvvetleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim