Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Fiyatı iyice düşürmek iyi bir şey mi? "TP-Link Deco E4 incelemesi"

Bu videoda TP-Link Deco E4 Mesh Wi-Fi sistemini inceliyoruz. Tasarımı ve yapısını ele alıyor, bileşen detaylarınndan bahsediyor, farklı senaryolarda hızını ve menzilini sınıyoruz, peki alınır mı?
Deco E4, TP-Link’in Mesh Wi-Fi sistemleri arasındaki en uygun fiyatlı ürünlerden biri, kardeşi M3 zaten bir router bir tane de menzil genişletici şeklinde farklı bir paket. Deco E4’ün 3’lü paketi Deco M4’ün ikili fiyatı kadar, fiyat avantajlı peki performansı ne durumda, incelemeye başlayalım arkadaşlar.

Beyaz-Turkuaz renkli güzel ve detaylı bir kutusu var, 370 metre/kare ve 100 bağlantıya kadar destekli olduğu vurgulanmış. İçerisinden Deco E4’lerin kendisi, yeterince uzun kablolarıyla 12V 1A adaptörler ve bir RJ-45 kablosu çıkıyor, 3 yıl garantili.

Silindir şeklinde modüller bunlar. Misal veriyorum M5 gibi minimal veyahut duvara, tavana sabitleyebileceğiniz yapıda değiller, düz yüzeylere uygunlar. Beyaz renkliler gördüğünüz gibi, bulunduğu ortamda tasarımsal açıdan sırıtmayacaklarını düşünüyorum. Altlarında ve üstlerinde havalandırma ızgaraları var. Üsttekinin ortasında LED’li bir TP-Link logosu var, cihazın durumunu takip edebiliyorsunuz, güzel görünüyor bu kısım.

Arkasında 2 tane 100Mbit port var, kendinden hemen sonraki abisi M4 gibi Gigabit portlara sahip değil. Medya sunucusu veya yüksek hızlı bir depolama birimi bağlayacaklar için en önemli fark burada ortaya çıkıyor. Sadece internet bağlantısı paylaşılacaksa, bu çözümle özellikle kör noktaları ortadan kaldırmak istiyorsanız, 50-100Mbit bir internetiniz vardır mesela, sorun teşkil etmiyor. Altında güç girişi, reset butonu ve modül hakkındaki bilgilendirmeler var.

İçlerinde Qualcomm marka, ki ben modem veya router alacaksam ya Qualcomm ya da Broadcom yongalı bir cihaz alırım, 750Mhz’de çalışan Atheros QCA9561 yongası bulunuyor. Tek çekirdekli, 128MB RAM’li, çift anten kurulumlu, M4’te de böyle, M5 gibi çok daha pahalı abilerinde 4 anten kurulumu var.

Kurulumu oldukça kolay. Android veyahut iOS olsun, Deco uygulamasını indiriyorsunuz, hesabınıza giriş yapıyorsunuz, Deco seçimini yapıyorsunuz, uygulama sizi kurulumları konusunda yönlendiriyor, Deco’ları bulduktan sonra konumlarını adlandırıyorsunuz,Wi-Fi ağ adı ve şifresini belirliyorsunuz, bu kadar.
Bu ilkiydi, sonra diğer Deco’ları bu kurduğunuz ağa ekliyorsunuz, toplam 10 Deco’dan oluşan bir ağ kurabilirsiniz mesela. Yerleşim rehberiyle ikinci ve üçüncü Deco’yu da ekliyoruz, onların konumlarını giriyoruz ve bu kadar, çok önemli bir güncelleme de geldi, mutlaka yapın. 

TP-Link Deco E4 bir Mesh Wi-Fi sistemi, özünde bir router. Baz istasyonları gibi sinyal alanından çıkmaya başladığınızı tespit edip sizi en yakın diğer modüle bağlantı kopmadan, ayırıcı özelliği de bu, aktaran bir sistem.

Uygulama arayüzü sade ve kullanışlı. Anasayfada kimler, neler bağlı görebiliyorsunuz, interneti sömürüyorlar mı belli oluyor burada, istediğinize anında öncelik verebilirsiniz veya karalisteye alabilirsiniz. Qos var, bant genişliğini data paketlerine göre optimize etmenizi sağlıyor, oyun oynayan kullanıcıya öncelik verin, sosyal medyada gezen de öyle kalsın mesela. Evebeyn kontrolü var, girebileceği giremeyeceği siteleri ve içerikleri belirliyorsunuz, mesela çocuklar haftasonu interneti kullanabilsinler, şu saatte de şu bağlantılar kesilsin yatsınlar diyebiliyorsunuz. Ayarlarda LED’lerini kapamak var, gece vakti beni rahatsız eder derseniz kapatabiliyorsunuz. İlgilenenler için IPTV de var, DDNS de var.
802.11ac destekli, 2.4GHz bandında 300, 5GHz bandında 867Mbit’e kadar destekli ama gerçek dünya testlerinde verdiği sonuçları göreceğiz. Beamforming destekli yani alıcıya göre sinyal alanını şekillendirebiliyor. MU-MIMO da destekli, alıcı başına bir sinyal hattı ayırabiliyor bu da teorik olarak bağlantı stabilitesini, hızını arttıran bir şey.

Deco E4’e medya NAS’ımı bağladım ve ASUS PCE AC88 Wi-Fi adaptörüyle üzerinden video dosyaları çektim. Cihazla aynı odada 2.4GHz bandında ortalama 60Mbit yani 7.5MB/saniye civarı, 5GHz bandında ise ortalama 80Mbit yani 10MB/saniye civarı bir hız elde ettim. 75 metre kare öteden, 3 duvar ardından 2.4GHz bandında 20-30Mbit civarı, aktarım hızı dalgalı ama sinyal gücünden taviz vermedi, 5GHz bandında ise 90Mbit civarında seyretti, hızın düştüğü yerler var ama sinyal gücü yine düşmedi. Dolayısıyla menzil olarak gayet iyi görünüyor, büyük bir daire olabilr, dubleks bir daire olabilir, abileri kadar mesela M4’ kadar hızlı değil kesinlikle ama mesele kör nokta bırakmamaksa işinizi görür.

3 modülün güç tüketimi yük altında 15W civarı, 3 modül için normal bir güç tüketimi. Stabilite anlamında sorun çıkarmadı, hız testlerinde hızın düştüğü yerler var ama günlük kullanımlarda, özellikle de oyunlarda lag, ping olarak geri dönmedi. Stabilitesi kısmında, kullandığım 2-3 haftalık süre boyunca kapatıp açmam gerekmedi, tıkanmadılar, pek ısınmıyorlar da zaten.

TP-Link Deco E4. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla teki 350, çifti 600, üçlüsü 900TL civarına bulunabiliyor ama güncel fiyatlarına mutlaka kendiniz bakın. E4 tasarrufun önde tutulduğu bir model kesinlikle, 2’li E4 600 civarı 2’li M4 850TL civarında, aradaki fiyat farkı %35 civarı ama hız farkı en az 3 kat, dolayısıyla M4’ün fiyatına oranla hızı çok daha yüksek arkadaşlar. Mesele sadece interneti paylaşmaksa E4, zira 3’lü paketi M4’ün 2’li paketi fiyatında, yani daha fazla menzil elde ediyorsunuz, mesele hız ise kesenin ağzını biraz daha açıp M4’ü tercih edebilirsiniz.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim